03 / 05 / 2024

Elazığ'da ev kiraları yükseldi!

Elazığ'da ev kiraları yükseldi!

Elazığ’da son zamanlarda ev sahibi olmayıp kira da oturan vatandaşlar kiraların yüksek olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyorlar...



Elazığ’da son zamanlarda ev sahibi olmayıp kira da oturan vatandaşlar kiraların yüksek olmasından dolayı büyük sıkıntılar yaşıyorlar. Eskiden gelir seviyesine orantılı olan özelikte evlerde oturan vatandaşlar kira fiyatlarının yükselmesi nedeniyle artık istedikleri özellikte ki evlerde oturamıyorlar.

 Oturdukları evleri kira olan insanlar, ev kiralarının çok yüksek olmasından yakınarak, kira ödeme konusunda zorluk yaşadıklarını söylediler.  Ev kiralamak isteyen ve şu anda kirada oturanların sayısı, evlerini kiraya verenlerden daha fazla olduğu için, ev sahipleri de artık kiralık evde oturmak isteyenler arasından seçim yapmak zorunda kalıyorlar.  Bu yüzden ev sahipleri, evlerini kiraya verecekleri kişilerde birçok kriter aramaktadır.  Bu konuyla ilgili geniş araştırmalar yapıp, hatta kişisel bilgilerine kadar öğreniyorlar.  Ev sahiplerinin merak ettikleri arasında ; gelir düzeyi, evli olup olmadıkları, kaç çocuğa sahip oldukları, misafirlerinin ne sıklıkla geldiği, hayvan besleyip beslemedikleri ve ne  gibi hobilere sahip oldukları konulara kadar birçok konu vardır.

Kiralık evlere artan bu talepler nedeniyle kira fiyatları da büyük artış gösterdi.  Bu nedenle kiracılar maddi açıdan sıkıntılar yaşamaya başladılar.  Kaldıkları evin kirasını ödemek büyük sıkıntı haline geldi.  Bu zorluklar nedeniyle istedikleri standartlardaki evlerde artık oturamıyorlar.  Oturduğu evde kiracı olarak kalan ve bu durumdan ciddi bir şekilde yakınan vatandaşlarımızdan Onur Kapar : ‘’ Oturduğum ev bana ait değil, uzun süredir kiraya kalıyorum. Şu ana kadar da ev almayı hiç düşünmedim.  Ev alabilmem için yüklü bir miktarda para birikimimin olması gerekiyor.  Birikmiş param da bulunmadığı için ev alabilmem imkansız. Bankadan kredi çekmek de ayrı bir sıkıntı çünkü yüksek faiz oranları var ve benim maddi durumum da ödemek için müsait değil.  Son zamanlarda inşaat maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle ev kiraları gibi ev fiyatları da arttı.  Durum böyle olunca da ev alabilmem daha olanaksız hale geldi. Bu nedenle kiralık evde oturmak benim için zorunluluk haline geldi‘’ diye konuştu.  Gelir seviyesi düşük olan ve bu nedenle kirasını ödemekte zorlanan Onur Kapar sözlerine şöyle devam etti : ‘’ Gelirim çok yüksek olmadığı için kira öderken büyük sıkıntı yaşıyorum.  Kiralar da yüksek olunca bütçemden kısmak zorunda kalıyorum.  Tek sorunum kirayı ödemek değil, kira dışında birçok ödemelerim de var.  Bu ödemelerimi de çoğu zaman ertelemek zorunda kalıyorum. Bununla beraber yakacak parası, yeme-içme, su-elektrik ve kalan diğer ihtiyaçlarım nedeniyle giderim gelirimi aşıyor.   Ayrıca durum artık eskisi gibi değil, artık kiralık ev bulmak da çok zor.  Ev sahipleri evlerini kiraya verecek kişiler konusunda çok seçici davranıyorlar.  ‘’ Görüldüğü gibi durum böyle olunca da kiralık ev bulmak bile vatandaşlar için artık daha zor.


Elazığ Bakış


Geri Dön