23 / 07 / 2024

Elazığ'daki çayda çıra Heykeli yol yapımı için yıkıldı!

Elazığ'daki çayda çıra Heykeli yol yapımı için yıkıldı!

27 yıldır Elazığ 'ın önemli bir meydanında duran ve köylünün üretimini simgeleyen “çayda çıra ” heyekeli “yol geçecek ” diye yerle bir edildi




Elazığ 'da 1984-89 tarihlerindeki dönemin Belediye Başkanı Anavatan Parti 'li Mustafa Temizer tarafından, Elazığlı ressam ve heykeltıraş Nurettin Orhan 'a yaptırılan çayda çıra heykeli, AK Partili Belediye Başkanı Süleyman Selman tarafından yıktırılması tepkilere neden oldu. Malatya güzergahındaki çayda çıra Kavşağı 'nda bulunan ve Elazığ 'ın sembolleri arasında yeralan çayda çıra heykelinin yıktırılmasını protesto etmek için Eğitim Sen üyeleri PTT Meydanı 'nda toplandı. Eğitim Sen üyeleri adına basın açıklamasını okuyan ve çayda çıra heykelini yapan Nurettin Orhan 'ın oğlu Uygur Orhan, babasının yaptığı ve Elazığ 'ın simgesi heykelin yıktırılmasına ilişkin “çayda çıra Elazığ 'dır, Elazığ çayda çıra 'dır. Sizler bu heykeli yıkmakla büyük bir öyküyü, bir aşk öyküsünü yıktınız. Sizler bu heykeli yıkmakla, büyük bir efsaneyi yıktınız ” dedi.

Orhan, heykelin, Elazığ 'da köylü vatandaşın üretimini, aşkı ve bir efsaneyi sembolize ettiğini belirterek, şöyle dedi “Biz onları tapmak için yapmadık. Bir güzellik olsun, halkın estetik beğenileri gelişsin, halk yararlansın diye yaptık. Buradan sanat düşmanlarına, bu vandalizmin ekmeğine yağ sürenlere sesleniyoruz. Bu heykeli yıkmakla sadece sakalımızı kestiniz. Biliyoruz ki kesilen sakal daha gür çıkar. çayda çıra Elazığ 'dır, Elazığ çayda çıra 'dır. ”
Vatan


Geri Dön