24 / 12 / 2024

Elbistan'ın kent kimliği için master plan hazırlanıyor!

Elbistan'ın kent kimliği için master plan hazırlanıyor!

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL)’nda görevli Mimar Alp Arısoy, Elbistan’ın tarihi kimliği ile ilgili bir mastır plan hazırlandığını söyledi.



Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın (ÇEKÜL) Elbistan’da uyguladığı ve Türkiye’de ilk olarak bir şehrin belli bir bölgesini tümden olarak tarihi ve kültürel alanda ayağa kaldırılmasını öngören proje, aralık ayı içerisinde tamamlanıyor. 


AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal’ın girişimleriyle başlatılan projenin aralık ayı içerisinde tamamlanmasının ardından Elbistan Kaymakamlığı, Elbistan Belediyesi ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili kurumlar, uygulama safhasına geçecek. Uygulama çalışmalarının bitirilmesiyle Elbistan, Selçuk Hamamı, Dulkadiroğlu Sarayı, Ulu Camii, Himmet Baba Camii ve Çarşı Atik Cami’ini içine alacak tarihi bir yarımadaya kavuşmuş olacak. Elbistan’da Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) tarafından Safranbolu ve Beypazarı’ndan farklı olarak Türkiye’de bir ilke imza atılıp şehrin bölgesel kapsamda tarihi ve kültürel kimliği ortaya çıkarma projesinde sona gelindi. ÇEKÜL Vakfı’nda görevli Mimar Alp Arısoy ve ekibi, projenin detaylarını belirlemek ve son şeklini vermek için Elbistan’a geldi. Arısoy ve ekibi, projeye dahil edilecek yapılar ve bulundukları alandaki diğer yapıların tam envanterini çıkarıp paftaya işlemek için 2 gün süreyle kapsamlı bir çalışma yürütecek. Sabah saatlerinde Elbistan’a gelen ÇEKÜL Vakfı’nda görevli Mimar Alp Arısoy ve ekibi ilk olarak Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun’u makamında ziyaret etti. Kaymakam Akkoyun’a çalışma hakkında bilgi aktaran Arısoy ve ekibi, daha sonra Kale mevkiinden başlayarak Ulu Camii, Selçuklu Hamamı, Dulkadiroğlu Sarayı, Çarşı Atik Camii ve Himmet Baba Camii’ni içine alan bölgede son tespitlerini yapacak.


MASTIR PLAN HAZIRLANIYOR 


2 gün sürecek çalışma hakkında bilgi veren ÇEKÜL Vakfı’nda görevli Mimar Alp Arısoy, Elbistan’ın tarihi kimliği ile ilgili bir mastır plan hazırlandığını söyledi. Arısoy, “Elbistan’da alanda inceleme yapıyoruz. Bu incelemeler sonucunda bir proje çıkaracağız. O projeyi de gelip sunumu yapacağız. Bu bölgenin korunmasıyla alakalı, gelecekte kimliğini ve kendini koruyarak gelişmesine yönelik bir tasarım rehberi ve mastır plan hazırlıyoruz. Bunun için de hem bir yandan kent canlılığını korurken bir yandan da kent dokusunu nasıl koruyabiliriz diye bununla ilgili kentsel gelişim senaryolarını çıkarmaya çalışıyoruz. İlk olarak sorunlu noktalara bakıyoruz. Sorunlara yönelik de bir takım ilkeler çıkaracağız” dedi. 


Çalışmanın hayata geçmesi ile birlikte Elbistan’ın geleneksel kent merkezinin de ortaya çıkarılacağını belirten Arısoy, “Bundan önce koruma stratejilerini geliştirmiştik. Yaptığımız görüşmelerde önemli noktalar çıktı. Öncelikli alanları tespit ettik. Polisevi’nin olduğu noktadan Ceyhan’ı ve Ceyhan’dan da açtığı yarımada veya ay şeklindeki alan Elbistan’ın geleneksel kent merkezi. Buranın korunması bir stratejik öncelik olarak belirlenmişti. Şimdi buranın geleceğine dair bir kentsel tasarım planlaması yapacağız. Cadde ve sokakların güzelleşmesi, kentin kimliğini koruyarak estetik bir yapıya ulaşmasını amaçlıyoruz. Ekonomik canlılığını sürdürmesini, insanların sokakta daha rahat dolaşabilmesi ve bundan keyif alması, yabancıların, misafirlerin Elbistan kentini daha iyi tanıyabilmeleri ve kimliğini daha rahat algılayabilmesine yönelik bir planlama düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.


Manşet Gazetesi



Geri Dön