27 / 04 / 2024

Kayak merkezleri için 2014 Master Planı hazırlanıyor!

Kayak merkezleri için 2014 Master Planı hazırlanıyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, kar yağışının yetersizliği nedeni ile çok sayıda rezervasyon iptali ile zor günler geçiren kayak merkezleri için " 2014 Master Planı " hazırlıyor...



Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Özgür Özaslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklimsel avantajlar ya da dezavantajların turizm sektörünü zaman zaman olumsuz etkileyebildiğini söyledi.


Deniz, doğa ve kültür turizmiyle öne çıkan Türkiye'nin, yüksek kalitede kayak merkezlerinin ve tesislerin olduğunu belirten Özaslan, ancak kayak merkezlerinin hem tesis hem de bilinirlik anlamında henüz beklenen ilgiyi göremediğini dile getidi.


Özellikle ocak ayında yoğun bir turist potansiyeliyle karşılaşan kayak merkezlerinin, bu yıl kar yağışının yetersiz kalması nedeniyle beklenen doluluk oranlarına ulaşamadığına dikkat çeken Özaslan, "Kayak merkezlerimizdeki tesisler çok kısıtlı bir dönemde iş yaptıkları için malesef bu yıl yaşanan kar yağışı azlığından olumsuz etkilenme olabilir ama önümüzdeki günlerde bunun telafi edilebileceğini sanıyoruz" dedi. 


-"Modeller oluşturacağız"


Özaslan, kayak merkezlerindeki tesislerin doğayla iç içe olmasının alternatif turizm çeşitleri için değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:


"Bu yıl kış turizmi için 2014 programında önemli bir husus var. Türkiye'de kış turizminin bir master planı yapılacak. Kış turizmini bu planda öyle kurgulamalıyız ki sadece kış mevsiminde, kar yağan dönemde kayak yapılması için kullanılmamalı tesisler. Tesislerden hem yerli ve yabancı turistler 12 ay faydalanmalı hem de turizm sektörü gelirini arttırabilmeli çünkü bu tesislerin büyük kısmı eşsiz bir doğaya sahip. Dolayısıyla kış aylarında evet kış sporları için ama bunun dışında da diğer alternatif turizm çeşitlerinde de kullanılması gerekiyor zenginliklerimizin. Biz de Bakanlık olarak bu çerçevede modeller oluşturacağız." 


Kayseri Erciyes'teki yatırımların buna güzel bir örnek olduğunu anlatan Özaslan, "Kültür rotalarıyla şehir turizmi ve dağ turizmini buluşturmuşlar. Böyle projeler üretmemiz, hayata geçirmemiz gerekiyor. 2014 Kış Turizmi Master Planını da bunları öngörerek yaparsak belki bu tür kırılganlıklardan da kış turizm merkezleri daha az etkilenmiş olur. Sezonu uzatmak iklimsel olarak elimizde değil ancak tesislerin 12 ay para kazanabilecekleri şekilde bir alt yapı hazırlanması gerekiyor. Planlama çok önemli. Her branşa göre farklı bir planlama yapacağız" ifadesini kullandı.


Türkiye'nin turizm çeşitlendirilmesinde geç kaldığını ancak geç kalmanın bazen daha faydalı sonuçları beraberinde getirebileceğini vurgulayan Özaslan, ayrıca bu yıl içinde sağlık master planının da hazırlanacağını söyledi.


AA


Geri Dön