29 / 04 / 2024

1963 yılında kanalizasyon şebekesi için modern bir plan hazırlanıyormuş!

1963 yılında kanalizasyon şebekesi için modern bir plan hazırlanıyormuş!

1963 yılında İstanbul'un kanalizasyon şebekesi için modern bir plan hazırlanıyormuş. Kanalizasyon şebekesini hazırlamakla vazifeli kişi ise Alman Prof. Kehr isminde biriymiş. Şebeke 4 bin kilometre uzunluğunda olacakmış.



Kanalizasyon şebekesi için modern bir plan hazırlanıyor.


Yeni şebeke ortalama 4 bin km. uzunluğunda olacak.


  İstanbul'un yeni kanalizasyon şebekesini hazırlamakla görevli Almanya'nın Hannover Yüksek Teknik Okulu Prof. Dr. Kehr, 20 mesai arkadaşıyla beraber Almanya'ya dönmüştür. Prof. Kehr, İstanbul'un yeni kanalizasyon şebekesinin 4 bin kilometre uzunluğunda olacağını açıklamış ve buna ilaveten yapılacak tesisleri anlatmıştır.

  İstanbul Belediyesi tarafından şehrin pis sularının giderilmesi hususunda bir umumi plan hazırlama vazifesi tevdi edilen Prof. Kehr'in ifadesine göre, yapılacak muazzam şebekeye ilaveten 5 biyolojik, 12'de kafesli tasfiye tesisi kurulmasına zaruret vardır. Bu suretle Boğaziçi, Haliç ve Marmara Denizi'nin suları, şehrin çeşitli mahallelerindeki irtifa farkı, büyük güçlükler doğurmaktadır. Şehrin panoramasını çok cazip bir hale getiren iniş, yokuşlar, büyük masraflarla tulumba tesislerinin kurulmasına da gerektirmektedir. Prof. Kehr, anlaşmasında kararlaştırdığı şekilde, Türk mühendislerinin yetiştirilmesi şartının büyük bir başarıyla tatbik edildiğini bilhassa memmunlukla belirtmiştir. Prof. Kehr ve mesai arkadaşları yakında tekrar şehrimize döneceklerdir. Bundan sonra tatbikat planları üzerinde çalışılacak ve İstanbul Belediyesi Hükümet'ten bu programının tatbikine yardımcı olmasını talep edecektir.


Hürriyet Gazetesi 25 Kasım 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön