Elektriğe yeni yıla yüzde 1.32'lik zam!
1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı
Türkiye'yi doğalgaz ve petrolde dışa bağımlılıktan kurtarmak için Karadeniz'den sonra rotayı Ege'ye kıran Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ilk sondajında doğalgaz rezervi bulmayı başardı
1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bugün yaptığı toplantıda, abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı. Buna göre 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konut elektriğinin fiyatı kilovat saatte yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı. EPDK zam kararında özel dağıtım şirketlerinin maliyetleri gerekçe göstermesi etkili oldu. Böylece yeni yıla ilişkin ilk zam haberi elektrikten gelmiş oldu. Özel dağıtım şirketleri yükselen maliyetleri gerekçe göstererek, geçen hafta pazartesi günü EPDK'nın kapısını çalmıştı. Kurul, dün gerçekleştirdiği 10 saatlik toplantı sonunda istenen oranın altında zamma onay verdi.
'ZAM YOK' DENİLMİŞTİ
Geçen ay doğalgaz ithalatçılarının elektrik üreticilerine yüzde 50 zamlı tarif uygulayacağının ortaya çıkmasının ardından gözler elektrik zammına çevrilmişti. 2012'ye kadar olası senaryoların yer aldığı planları önceden hazırladıklarını belirten enerji kurmayları da bakanlıkta durum değerlendirmesi yaparak, 2010 nisanına kadar zam öngörmeyen elektrik tarifesini EPDK'ya gönderdiklerini açıklamıştı. Elektriğe zam yapılmasında enerji KİT'lerinini zararlarının da etkili olduğu düşünülüyor. 20 milyar TL'ye yaklaşan zararların bir biçimde tahsil edilmesi öngörülüyor.
Sabah
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Yeni yılda elektrik zamlı
Yeni yılın ilk zammı elektriğe yapıldı. 1 Ocak 2010'dan itibaren geçerli olacak yeni zamma göre konutlarda satılan elektriğin birim fiyatı yüzde 1,32, ticarethanelerde 0,86 ve sanayi abonelerinde ise 1,23 oranında arttı.
Zamma gerekçe olarak elektrik dağıtım şirketlerinin maliyet artışları gösterildi. EPDK, zamla ilgili kararını dünkü toplantısında aldı. Yeni yılda en çok zam konutlarda kullanılan elektriğe geldi. Yeni dağıtım şirketleri tarifelerine göre konutlarda 1 Ocak'tan itibaren 1 kilovatsaat (kWh) elektriğin birim fiyatı 21,3 kuruştan 21,6 kuruşa çıktı. Sanayide ise birim fiyat 19,2 kuruştan 19,5 kuruşa; ticarethanelerde ise 25 kuruştan 25,2 kuruşa yükseldi. Kurul aynı kararında elektrik iletim sisteminden direkt elektrik alan büyük tüketicilere ise indirim yaptı. Buna göre iletim sisteminden doğrudan elektrik alan abonelere yüzde 0,62; iletim sistemine özel hat ile bağlı tek terimli sanayi abonelerine de yüzde 2 oranında indirime gidildi. Fiyatlara ayrıca TRT payı, KDV, fon ve belediye payı eklenecek.
Zaman
Elektriğe zam sürprizi
1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) bugün yaptığı toplantıda, abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı. Buna göre 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konut elektriğinin fiyatı kilovat saatte yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1,23 oranında artırıldı.
Star
Elektriğe yeni yılda yüzde 1.32 zam sırada doğalgaz var
Elektriğe 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konutlarda yüzde 1.32, sanayide ise yüzde 1.23 oranında zam yapıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dün yaptığı toplantıda, abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı. Karara göre, 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere ticarethanelerde kullanılan elektriğin fiyatı, kilovat saatte yüzde 0.86 oranında artırıldı.
EPDK'dan yapılan yazılı açıklamada, vergi fon ve paylar hariç açıklanan yeni elektrik tarifelerinin, Maliyet Bazlı Fiyatlandırma sisteminin usul ve esaslarına göre, 20 elektrik dağıtım şirketi tarafından yapılan tarife başvuruları çerçevesinde, dağıtım şirketlerinin enerji alış fiyatları ile şebeke maliyetlerindeki değişimlere göre yeniden belirlendiği ifade edildi. Buna göre, yılbaşından geçerli olmak üzere, konut elektriğinin fiyatı kilovat saatte yüzde 1.32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1.23 oranında artırıldı. Orta gerilim (OG) sanayinde kullanılan elektriğin kilovat saat fiyatında ise yüzde 0.66 indirim yapılarak 18.556 kuruştan 18.434 kuruşa indirildi.
Doğalgaza en az yüzde 5 zam göründü
Doğalgaza zammın ilk sinyalini veren Enerji Bakanı Taner Yıldız, oran açıklamaktan kaçınsa da, Botaş'ın ocak ayı için yüzde 5, şubat ayı içinse en az yüzde 10 oranında zam talebinde bulunduğu öğrenildi. 2008'de yapılan zamların ardından 2009 yılında doğalgaz fiyatlarında yüzde 38 oranında indirim yapıldı. Ancak yeni yılla birlikte bu durumun değişmesi, zamların başlaması bekleniyor. Zammın ilk sinyalini de Enerji Bakanı Taner Yıldız verdi. Yıldız şöyle dedi: “Gazın zamlanması konusunda hem petrol fiyatlarının nem de döviz fiyatlarının etkisinin olduğunu söyleyebilirim. Bu açıdan önümüzdeki günlerde rakam ortaya çıkar. Ocak ayına kadar zam yapılmadı, ‘doğalgaza ocakta mı zam yapılacak, şubata mı zam yapılacak' diye soruluyor. Gereği neyse o yapılacaktır.”
Yıldız, zammın oranının CHP lideri Deniz Baykal'ın iddia ettiği gibi yüzde 50 oranında olmayacağını kesin bir dille ifade etti ancak orana ilişkin rakam vermekten de kaçındı. Zamların ocak ve şubat aylarının ilk haftaları içinde açıklanması bekleniyor. Gaza bu yıl beş kez zam, iki kez de indirim yapıldı. Ocak ve haziranda yüzde 7.4, ağustosta yüzde 16.88, ekimde yüzde 4.55 ve kasımda yüzde 22.5 arttı. Şubatta yüzde 17, mayısta ise yüzde 25'lik indirime gidildi.
Radikal
Elektrik, yeni yılı yüzde 1.3 zamla karşılıyor
1 Ocak 2010'dan geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1.32, sanayi elektriğinin fiyatı ise yüzde 1.23 artırıldı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dün yaptığı toplantıda, abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı. Karara göre ticarethanelerde kullanılan elektriğin fiyatıda kilovat saatte yüzde 0.86 yükseltildi. Orta gerilim (OG) sanayinde kullanılan elektriğin kilovat saat fiyatında ise yüzde 0.66 indirim yapılarak 18.556 kuruştan 18.434 kuruşa düşürüldü. EPDK'dan yapılan açıklamada, 1 Ocak 2010'dan geçerli olacak vergi fon ve paylar hariç açıklanan yeni elektrik tarifelerinin, Maliyet Bazlı Fiyatlandırma sisteminin usul ve esaslarına göre, 20 elektrik dağıtım şirketi tarafından yapılan tarife başvuruları çerçevesinde, dağıtım şirketlerinin enerji alış fiyatları ile şebeke maliyetlerindeki değişimlere göre yeniden belirlendiği ifade edildi.
Elektrikte mevcut ve yeni fiyatlar
OG (orta gerilim) sanayi 18.556 18.510 0.66
AG (alçak gerilim) sanayi 19.284 19.522 1.23
Ticarethane 25.023 25.238 0.86
Konut 21.376 21.659 1.32
Tarımsal sulama 18.398 18.620 1.21
Aydınlanma 19.752 19.904 0.77
Doğalgaza en az yüzde 5 zam göründü
Enerji Bakanı Taner Yıldız'ın, açıklamaları, doğalgaza zam sinyali olarak algılandı. Doğalgazın zamlanması konusunda hem petrol fiyatlarının nem de döviz fiyatlarının etkisinin olduğunu söyleyen Yıldız, “Önümüzdeki günlerde rakam ortaya çıkar. Ocak ayına kadar zam yapılmadı, ‘doğalgaza ocakta mı zam yapılacak, şubatta mı zam yapılacak' diye soruluyor. Gereği neyse o yapılacaktır” dedi. Yıldız bir oran açıklamaktan kaçınsa da, Botaş'ın ocak için yüzde 5, şubat içinse en az yüzde 10 zam talep ettiği öğrenildi.
Hürriyet
Elektrik fiyatına yüzde 1.3 zam
EPDK, elektrikte yeni tarifeyi açıkladı. 1 Ocak 2010'dan itibaren elektrik fiyatı konutta yüzde 1.32, sanayide yüzde 1.23 artacak
1 Ocak'tan geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan elektriğin kilovat saati (KWH) yüzde 1.32, sanayi elektriğinin fiyatı yüzde 1.23 oranında artırıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) dün yaptığı toplantıda, abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini görüşerek karara bağladı. Zammın gerekçesi maliyet bazlı fiyatlandırma uygulaması çerçevesinde dağıtım şirketlerinin işletme maliyetlerindeki artış. Zam kararı açıklanmadan önce dün Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) üyeleri Ankara'da bir araya geldi. EÜD, toplantıda ‘3.5 aylık sürede, 1.2 milyar TL dengeleme uzlaştırma sisteminde birikmiş alacakları olduğunu' aylık yüzde 1.95 faiz alacakları bulunduğunu kaydetti.
‘Alacaklarımız çok arttı'
EÜD Başkanı Önder Karaduman, toplantıyla ilgili olarak, “Çok olumlu geçti” dedi. Karaduman, “Sadece alacaklarımızı değil bütün konuları bir paket halinde konuştuk. Bakan alacaklarla ilgili konuyu en kısa zamanda, bizim istediğimiz şekilde çözeceğini belirtti” diye konuştu.
Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen ise toplantının elektrik üreticileri açısından olumlu geçmesinin tüketiciye zam olarak yansıması anlamına geldiğini kaydetti. Kamu KİT'lerinin alacaklarının çok arttığını, bunların ödenmesi için yine tüketiciye zam yapılacağını belirten Çeçen, “Ekim ayında maliyetler gerekçe gösterilip yüzde 9.98 zam yapıldı. Halbuki, maliyetlerdeki 3 kalem olan doğalgaz, kömür ve petrol fiyatları yarı yarıya azalmıştı. O maliyetlerin ne olduğunu hâlâ bilmiyoruz“ diye konuştu.
Milliyet