20 / 11 / 2024

Elektrik aboneleri faturadaki haksız bedeli geri almak için harekete geçti!

Elektrik aboneleri faturadaki haksız bedeli geri almak için harekete geçti!

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin elektrik faturasında kayıp Kaçak dahil 5 kalemde haksız tahsilat yapıldığına ilişkin kararı tüketicileri harekete geçirdi. Vatandaşlar, Yargıtay’ın emsal kararını isteyip dava açacaklarını belirtti.





Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin elektrik faturasında kayıp Kaçak dahil 5 kalemde haksız tahsilat yapıldığına ilişkin kararı tüketicileri harekete geçirdi. Vatandaşlar, Yargıtay’ın emsal kararını isteyip dava açacaklarını belirtti. Bu kapsamda faturadaki haksız bedelin rakamı da belli oldu.


ORTALAMA 120 LİRA


Türkiye’de 34 milyon civarında mesken ve ticari abone bulunuyor. Bu abonelere ortalama 120 liralık fatura geldiği düşünüldüğünde 10 yıl geriye dönük olarak dava açılması durumunda toplam rakamın 40,8 milyar lirayı bulacağı belirtiliyor. Tüketicinin kaybı ise her faturada yaklaşık yüzde 21’e denk geliyor. Buna göre haksız tahsil edilen bedel 8,5 milyar liraya ulaşıyor.


TEDAŞ'I ETKİLEYECEK


Yargı kaynakları, elektrik şirketlerinin özelleştirildiği tarihten önceki haksız tahsil edilen faturalardan ise TEDAŞ’ın sorumlu olduğunu belirtti. Özelleştirmeden önceki alacaklarla ilgili iade kararı verilirse, dağıtım şirketinin bunu TEDAŞ’a rücu edeceği belirtildi.


5 KALEMDE HAKSIZ TAHSİLAT


Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, Bursa’da Uludağ Elektrik'in abonesi M.G. isimli bir vatandaşın açtığı davada emsal bir karar aldı. Daire, elektrik faturasındaki kayıp kaçak, sayaç okuma, dağıtım, perakende satış hizmet ve iletim sistemi kullanım bedeli adı altında alınan paranın iadesine karar veren Bursa 1. Tüketici Mahkemesi’nin kararını onamıştı. İlgili kararda 584 liralık faturanın 257,44 lirasının haksız tahsil edildiği vurgulanmıştı.


390 BİN SU ABONESİ SEVİNECEK


Gaziantep 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, 1 Ağustos 2009'dan bu yana alınan su bedelinin yüzde 25’inin iadesine karar verdi. Şehitkamil Belediyesi Meclis Üyesi Zeynel Güçyetmez'in verdiği bilgiye göre olay şöyle gelişti:


- Gaziantep Su ve Kanalizasyon İdaresi, 1 Ağustos 2009'dan geçerli olmak üzere yüzde 25 zam yaptı.


- Buna karşı açılan davada, 14 Şubat 2013'te Gaziantep 1. İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Ancak belediye bunu uygulamadı.


- Bunun üzerine 30 Nisan 2013'te 6. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde, 1 Ağustos 2009'dan bu yana alınan su bedelinin yüzde 25’inin, yasal faizi ile birlikte iadesi için yeni dava açıldı.


- Bu davada mahkeme 4 Kasım'da Güçyetmez lehine karar verdi.


- Güçyetmez, “Bu emsal karar olduğundan 390 bin su abonesi için de geçerlidir” dedi.



Milliyet




Geri Dön