Ekonomi

Elektrik Avrupa’yı vurdu! Türkiye’de de elektrik zammı gelir mi?

Avrupa’daki elektrik fiyatlarının ortalaması olarak ele alınan Almanya elektrik fiyatları Epex spot borsasındaki aylık verilere kıyasla yüzde 23 artarak 385 euro seviyesinden işlem gördü. Avrupa’daki zammın Türkiye’yi etkileyeceği ya da ne kadar etkileyeceği ise bilinmiyor.Fransa'da ise Ağustos ayında elektrik fiyatlarının ortalama Temmuz fiyatına göre yüzde 17 fazla olacağı tespit ediliyor

Bloomberg'de yer alan habere göre Avrupa için gösterge elektrik fiyatı görevi gören Almanya'da fiyatlar, Epex spot borsasındaki aylık piyasaya kıyasla yüzde 23 artarak 385 euro civarından işlem gördü.

Fransa'da ise Ağustos ayında elektrik fiyatlarının ortalama Temmuz fiyatına göre yüzde 17 fazla olacağı tespit ediliyor.

Avrupa'da baz elektrik fiyatları, Rusya'dan gaz arzındaki düşüş ve aşırı sıcakların yaşanmasına bağlı olarak kış aylarında gaz kıtlığı yaşanma ihtimali yaşanmasının öngörülmesi nedeniyle yükseliyor.

Elektrik fiyatlarının yükselmesinde, üretim için kullanılan doğalgazın maliyetindeki artış da etkili oluyor.

ZAMLAR TÜRKİYE’YE DE YANSIR MI?

Avrupa’daki zamların Türkiye’yi ne derece etkileyip etkilemeyeceği henüz bilinmezken, Türkiye’de elektrik piyasası 2022 başından bu yana peş peşe gelen zamlarla tavan yaptı.

Onun dışında iktidarın uygulamaya soktuğu kademeli elektrik faturası sistemi de elektrik faturalarını bir hayli kabartırken vatandaşı da içinden çıkılmaz bir hal içine soktu.

Spot piyasada bir megavat saat elektriğin fiyatı en yüksek 3 bin 750 lira iken en düşük bin 999 lira 98 kuruş olarak tespit edildi.

Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi düne göre yüzde 6,8 azalarak 1 milyar 220 milyon 320 bin 550 TL oldu.

Gün öncesi piyasada bir megavat saat elektriğin ücreti ise yarın için en yüksek saat 20.00 ve 21.00'de 3 bin 750 Türk Lirası, en düşük saat 07.00'de bin 999 lira 98 kuruş olarak belirlenmiş oldu.

Gün öncesi piyasada bir megavat saat elektriğin aritmetik ortalama ücreti 2 bin 434 lira 31 kuruş, ağırlıklı ortalama fiyatı ise 2 bin 447 lira 77 kuruş oldu.

Spot piyasalarda bir megavat saat elektriğin ücreti bugün en yüksek 3 bin 750 TL, en düşük 1749 lira 98 kuruş olarak kayıtlara geçti.