06 / 05 / 2024

Elektrik gece daha mı ucuz?

Elektrik gece daha mı ucuz?

Elektrik tüketimi, mekanik sayaçlarda tek tarife üzerinden, elektronik sayaçlarda ise 3 tarife üzerinden fiyatlandırılıyor. Peki, elektronik sayaca geçildiği takdirde elektrik gece daha mı ucuz olur?



Elektrik gece daha mı ucuz?

Elektrik tüketimi, mekanik sayaçlarda tek tarife üzerinden, elektronik sayaçlarda ise 3 tarife üzerinden fiyatlandırılıyor. Mekanik sayaçlarınızı elektronik sayaçlarla değiştirmeniz durumunda yüzde 30' a varan tasarruf sağlamanız mümkün olabiliyor.


Peki, elektronik sayaca geçildiği takdirde elektrik gece daha mı ucuz? Elektrik gece gündüz tarifesi 2015 nasıldır?


Elektronik sayaç üç zamanlı ölçüm yapabilmektedir. Üç zamanlı ölçüm aralıkları: 

06.00–17.00 Gündüz 

17.00-22.00 Puant 

22.00–06.00 Gece 


Elektronik sayaç ile yukarıda belirtilen zaman aralıklarında tüketim ölçümü yapılabilmektedir. Tüketimlerinizi, düşük tarife olan Gece’ye kaydırdığınız zaman ucuz tarifeden yararlanma şansınız bulunmaktadır. 


Elektriğin en çok tüketildiği saatler 17 ile 22:00 arası olup; Bu saatleri kapsayan puant tarifesindeki birim fiyatı, akşam 22 ile sabah 6'yı kapsayan gece tarifesi fiyatının 4 katıdır.


Ancak mekanik sayaçta bu opsiyon bulunmamaktadır. Elektronik sayaçlar hafızalarında 1 senelik tüketim bilgilerini tutabilmektedir. Herhangi bir problem durumunda elinizde bir veri olacaktır. 


Fakat, mekanik sayaçta böyle bir özellik bulunmamaktadır. Elektronik sayacın amperaj aralıkları fazla olduğundan dolayı, kısa sürede yanma riski bulunmamaktadır. Elektronik sayaçların garantileri 3-5 sene arası değişmektedir. 


Haberleşme modülü olan elektronik sayaçlar, uzaktan okumaya olanak sağlamaktadır. 


Elektronik sayaç nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön