28 / 07 / 2024

Elektrik yüzde 6 zamlanacak!

Elektrik yüzde 6 zamlanacak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Elektriğe yüzde 5-6 civarında zam gelecek" dedi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bir no'lu, iki no'lu tarifeleri düzenlediğimiz anda, yüzde 5-6 civarında elektriğe bir zam gelecek" dedi. Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun (OSBÜK) düzenlediği, 3. OSB Enerji Zirvesi'nin açılışına katılan Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Yıldız, zam ile ilgili bir soruya, "Zam yapılacak demedim. Şunu dedim; bu tarifelerin düzenlenmesi böyle bir sonuç doğuruyor. O yüzden, otomatik fiyatlama mekanizması geçerli olduğu için bunun zamanlamasını çok iyi yapmak lazım. Yani bir problemi çözerken, diğer bir problem kaynağını oluşturmamak lazım. Bunu yüzde 5-6 zam diye lanse ederseniz, bu vatandaşımıza haksızlık olur, çünkü böyle bir şey yok. Ne zaman var? 1 no'lu, 2 no'lu tarifelerin, haklı gerekçelerle sanayicilerimizin daha uygun enerji alabilmesini teminen, zamanlamasını iyi yapmamız lazım. Çünkü böyle bir düzenleme, böyle bir sonuç doğuruyor" dedi. 2010'da zam algısı ile ilgili de Yıldız, "Eğer, düzenlemeyi 2011 yılında yaparsak 2010'da gelmez bu zam. Yani bunun tabii sonucudur manasında söylüyorum" dedi.
Takvim

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Elektriğe tarife zammı gelebilir

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Bir no'lu, iki no'lu tarifelerle alakalı olarak, bu tarifeleri düzenlediğimiz anda yüzde 5,6 civarında elektriğe bir zam gelecek" dedi. Yıldız, nükleer santral ihalesi konusunda da yeni bir uzatmanın olacağını tahmin etmediğini bildirdi.
Taner Yıldız, cuma günü Meram Elektrik Dağıtım AŞ'nin Alarko-Cengiz ortaklığına devir töreninde ve ardından NTV'de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bakan Taner Yıldız, "Tarifeler düzenlendiğinde yüzde 5,6 zam yapılacak" açıklamasının sorulması üzerine, şunları söyledi: "Zam yapılacak demedim. Şunu dedim; bu tarifelerin düzenlenmesi böyle bir sonuç doğuruyor. O yüzden, otomatik fiyatlama mekanizması geçerli olduğu için bunun zamanlamasını çok iyi yapmak lazım. Yani bir problemi çözerken, diğer bir problem kaynağını oluşturmamak lazım. Tam olarak bizim buna dikkat etmemiz lazım. Bunu siz yüzde 5,6 zam diye lanse ederseniz; bu, vatandaşımıza haksızlık olur, çünkü böyle bir şey yok. Ne zaman var bu? Bu tarifelerin, 1 no'lu, 2 no'lu tarifelerin, haklı gerekçelerle sanayicilerimizin daha uygun elektrik fiyatlarıyla enerji alabilmesini teminen, zamanlamasını çok iyi yapmamız lazım. Çünkü böyle bir düzenleme, böyle bir sonuç doğuruyor."
"2010'da zam geleceği" yönünde algı oluştuğunun belirtilmesi üzerine de Yıldız, "Eğer, biz bu tarife düzenlemesini 2011'de yaparsak, 2010'da gelmez bu zam. Yani bunun tabii sonucudur manasında söylüyorum" dedi.
 
Nükleerde uzatma olmayacak
Bakan Yıldız, NTV'ye yaptığı açıklamada ise Akkuyu nükleer santralı ihalesinde yeni bir uzatmaya gidileceğini tahmin etmediğini belirterek, ihalenin kasım ayı içinde sonuçlandırılabileceğini söyledi. Yıldız, Azerbaycan'a doğalgaz konusunda yapılacak geriye dönük ödemelerin "bir yük getireceği kesin" diyerek, "Ama bunu en az derecede aktarmaya çalışacağız. Rakamlardan anladığımız kadarı ile böyle bir zammın olmasını temenni etmiyoruz. Siyasi irade için zam, istenmeyen bir olaydır. Olabildiğince zammın olmamasını temenni ediyoruz" şeklinde konuştu.
Azerbaycan'dan doğalgaz akışının 2007 Temmuz ayında başladığını, 2008 Nisan ayında da revizyon hakkının doğduğunu ifade eden Taner Yıldız, Türkiye'nin 10 ay ucuz fiyattan doğalgaz aldığını kaydetti. O dönemdeki piyasa fiyatları ve anlaşmanın, söz konusu fiyat düzeyini getirdiğini kaydeden Bakan Yıldız, daha sonra geriye dönük bu fiyatı revize edeceklerini, farkı ödeyeceklerini her platformda beyan ettiklerini hatırlattı. Yıldız, doğalgazda fiyat görüşmeleri için Azeri heyetle 2 haftalık bir süreç içinde bir araya gelineceğini belirterek, "Önce teknik düzeyde bir toplantı yapılacak, ondan sonra bizler oturup bakacağız" dedi. Yıldız, Azerilerle anlaşmaya yakın olunup olunmadığı ile ilgili olarak, "Bana göre anlaşmaya her zaman yakın olduğumuzu ifade etmiştim. Bu kadar teknik bir konunun her anlamda ve ticari bir çerçeve içinde değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu. Yıldız, Nisan 2008 tarihinden bu yana fiyatta revizyon hakkı bulunduğunu belirterek, bu konunun ele alınacağını dile getirdi.
Referans

Elektriğe tarife zammı geliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Tarifelerdeki yeni düzenleme ile elektriğe yüzde 5.6 zam gelecek” dedi. “3. OSB Enerji Zirvesi”nin açılışında konuşan Yıldız, bir ve iki no'lu tarifelerle ilgili düzenleme yaptıklarını belirterek, “Düzenleme ile yüzde 5,6 zam gelecek. O yüzden zamanlamasını çok iyi ayarlamamız lazım. Bildiğiniz gibi otomatik fiyatlama mekanizmaları ile beraber bunlar yapılır. Filmin sonu böyle biter, buna hazırlıklı olacağız” diye konuştu.
Türkiye


Geri Dön