06 / 05 / 2024

Elektrik zammı yargı yolunda

Elektrik zammı yargı yolunda

Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER), elektriğe yapılan ve 1 Ocak 2010'dan geçerli olacak zamın haksız ve hukuksuz olduğu gerekçesiyle yargıya gidiyor



ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) dün yaptığı toplantıda, abonelere yansıyacak perakende elektrik satış tarifelerini açıklayarak zammın yılbaşında yürürlüğe gireceğini söylemesinin tüketicileri ve kendilerini son derece üzdüğünü kaydetti.

Yapılan açıklamayla 1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olmak üzere konut elektriğinin fiyatının kilovat saatte yüzde 1,32, sanayi elektriğinin fiyatının yüzde 1,23, ticarethanelerde kullanılan elektriğin fiyatının ise kilovat saatte yüzde 0,86 oranında artırıldığına dikkat çeken Göktaş, şunları kaydetti: "1 Ocak 2010 tarihinden geçerli olacak vergi fon ve paylar hariç açıklanan yeni elektrik tarifelerinin, Maliyet Bazlı Fiyatlandırma sisteminin usul ve esaslarına göre, 20 elektrik dağıtım şirketi tarafından yapılan tarife başvuruları çerçevesinde, dağıtım şirketlerinin enerji alış fiyatları ile şebeke maliyetlerindeki değişimlere göre yeniden belirlendiğini belirtiyorlar. Peki vatandaşı düşünen yok mu? Ne olacak bu vatandaşın hali? Elektrik, su, telefon giderlerine mi çalışacak? İnsanların yaşama hakkı yok mu? Bu nasıl bir adaletsiz zam anlayışıdır. Türkiye'de hangi işçi ve memurun, hangi kesimin ücretinde artış olmuştur, ne kadar olmuştur ki, bu zammı veriyorsunuz? Yazık günah. Bu millete iyilik yapmasını beceremiyorsanız, kötülük yapmayın."

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, EPDK'nın açıkladığı zamlarla ilgili tüketicilerin ve tüketici haklarını korumakla mükellef kuruluşların fikirlerinin alınmadığı gibi bu güne kadar bu konuda yaptıkları çalışmaların da dikkate alınmadığını da belirterek, yılbaşında geçerli olacak olan zam oranları ile ilgili derhal mahkemeye gideceklerini bildirdi. Bunun için hukukçuların gerekli çalışmayı başlattığını belirten Göktaş, Pazartesi günü ilk işlerinin yargıya başvurmak olacağını bildirdi.

Göktaş, "Kimse haksız ve hukuksuz yere vatandaşın sırtına binmesin. Bindirmeyeceğiz. Artık yeter. Bizim sırtımızdan herkes inmeli. Vatandaş kendini taşımakta zorlanırken. Bir de böyle ucube zamlar ile fevrimizi döndürmesinler. Mahkemeye olayı taşıdıktan sonra yurt geneli zamları protesto eylemlerimize de ayrıca başlayacağız" dedi.

CNNTÜRK

 


Geri Dön