Elektrikli araçlarda parça ithalatına yönelik düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandı
İthalatta gözetim uygulaması kapsamında yer alan elektrikli araçlar için kullanılan redresörler için birim gümrük kıymeti adet başına 20 bin dolar, invertörler için adet başına ise 1000 dolar olarak gerçekleşecek. İşte haberin ayrıntıları...
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ithalatta gözetim uygulaması kapsamında ise elektrikli araçlarda kullanılan redresöre yönelik birim gümrük kıymeti adet başına 20 bin dolar oldu, invertöre yönelik birim gümrük kıymeti adet başına 1000 dolar olarak tamamlandı.
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna kapsamda , elektrikli araçlarda kullanılan redresöre yönelik birim gümrük kıymeti adet başına oran20 bin dolar, invertöre yönelik birim gümrük kıymeti adet başına 1000 dolar oldu.
Gümrük kıymetinin altındaki eşyalar sadece İthalat Genel Müdürlüğü'nce yapılacak gözetim belgesi ile ithal edilecek. Bu durumda gözetim belgesi isteklerine göre yapılan başvurular doğrultusunda, Gümrükler Tek Pencere Sistemi kapsamında Ticaret Bakanlığı internet sayfasında (www.ticaret.gov.tr) yer alan "e-Hizmetler" ve "e-İşlemler" altındaki "İthalat Belge İşlemleri" bölümündeki "e-İmza Uygulamalarına Giriş" kapsamında elektronik imza ile yapılacak.. Ayrıca, e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden de başvurular kabul edilecek.. Daha sonra ise elektronik ortamda yaşanabilecek sıkıntılar sebebi ile başvuru yapılamaması durumunda, başvurular fiziksel de yapılabilecek. Buna göre, gözetim belgeleri altı ay geçerli olacak ve tebliğ, 30 gün sonra yürürlüğe girecek.
ELEKTRİKLİ ARAÇ VERGİSİ YÜZDE KAÇ?
Gücü 160 kW'nin aşağısında olan ve net ücreti 700 bin Türk Lirası'nı geçmeyen araçlar için yüzde 10 oranında vergi uygulanırken, bu kararla birlikte matrah 1 milyon 250 bin Türk Lirası'na çıkarılmıştır. Gücü 160 kW'nın üzerinde olan ve net fiyatı 1 milyon 250 bin Türk Lirası'na geçen araçlar ise yüzde 40 ÖTV'ye tabi olacak.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ NASIL HESAPLANIR?
Silindir hacmi 85 kW'yi geçmeyen elektrikli araçlarda yüzde 10 ÖTV ve yüzde 18 KDV oranı uygulanmaktadır. Silindir hacmi 85 kW ile 120 kW arasında olan araçlarda yüzde 25 oranında Özel Tüketim Vergisi , yüzde 18 oranında KDV uygulanmaktadır.
IEA raporuna göre; yollardaki elektrikli araç sayısı 10 kat artacak