29 / 04 / 2024

IEA raporuna göre; yollardaki elektrikli araç sayısı 10 kat artacak

IEA raporuna göre; yollardaki elektrikli araç sayısı 10 kat artacak

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2023 raporu yayınlandı. Yayınlanan raporda 2030 senesinde hayatımızda nelerin değişeceği ve elektrikli araç sayısında artacağı belirtidi. İşte ayrıntılar...



Bugün yayınlanan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Dünya Enerji Görünümü 2023 raporunda sadece günümüz şartlarında dikkate alındığında bile, enerji dünyasının 2030 yılına kadar önemli ölçüde değişeceği konuşuluyor.

Bu rapora göre kömür, petrol ve gaza yönelik küresel talepte bu on sene içinde tavan görülecek ve sonrasında düşüşler başlayacak; bu süreçte, bugünkü politikalara dayalı bir WEO senaryosunda (STEPS) ilk kez oluyor. Bu kapsamda sadece mevcut politikalara dayanarak, IEA 2030 yılı için şunları öngörüyor:

Yenilenebilir enerji zirve yapacak

• Dünyada yollarda 10 kat daha fazla elektrikli otomobil olacak.
• Solar paneller, ABD elektrik sisteminin ürettiğinden daha fazla elektrik yapacak.
• Bu 10 yılın sonunda, dünyanın yılda 1200 gigawatt'tan (GW) fazla güneş paneli üretim kapasitesinin olacağı fakat 2030'da sadece 500 GW'lık bir üretim yapılacağı düşünülüyor.
• Yenilenebilir enerji kaynaklarının küresel elektrik kaynakları arasındaki payı yüzde 50'ye ulaşacak.
• Yeni eklenecek enerji üretim kapasitesinin yüzde 8 0'ine katkıda bulunacak ve güneş enerjisi tek başına bu genişlemenin yarısından fazlasını oluşturacak.

IEA raporuna göre; yollardaki elektrikli araç sayısı 10 kat artacak

Fosil yakıtların önemi azalacak

• Isı pompaları ile birlikte diğer elektrikli ısıtma sistemleri dünya genelinde fosil yakıtlı kazanları geride bırakacak.
• Yeni kömür ve gaz santrallerinden, yeni açık deniz rüzgar projelerine üç kat daha fazla yatırım gerçekleşecek.
• Fosil yakıtların küresel enerji arzındaki on yıllardır yüzde 80 civarında seyreden payı 2030 yılına kadar yüzde 73'e inecek.
• Küresel enerji kaynaklı karbondioksit (CO2) emisyonları 2025'e kadar zirve yapacak.

Bu durumda artışlar sadece dünyadaki hükümetlerin mevcut politika düzenlemelerini de kapsıyor. Buna göre eğer ülkeler ulusal enerji ve iklim taahhütlerini zamanında ve eksiksiz olarak yerine getirirlerse, temiz enerji alanındaki ilerleme daha da çok olacak. Bununla beraber, küresel ısınmayı 1,5 °C ile sınırlama hedefini canlı tutmak için daha da güçlü önlemlere ihtiyaç olacak.


Geri Dön