25 / 12 / 2024

Elektronik ihalenin ilk adımı devreye girdi!

Elektronik ihalenin ilk adımı devreye girdi!

Kamu İhale Kurumu (KİK), elektronik ihale sürecinde ilk adımını hayata geçirdi. İhale dokümanının elektronik ortamda hazırlanmasını içeren bu sürecin ardından, elektronik tebligata ilişkin ikinci adım, 1 Aralık'ta atılacak



 Gökçen çamlıyurt - Kamu İhale Kurumu (KİK), elektronik ihale sürecinde ilk adımını hayata geçirdi. İhale dokümanının elektronik ortamda hazırlanmasını içeren bu sürecin ardından, elektronik tebligata ilişkin ikinci adım, 1 Aralık'ta atılacak.  Tüm işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirileceği son aşamaya ise 1 Mart 2011 tarihinde geçilecek. Ancak ihale dokümanı hazırlamaktan, teklif göndermeye, sözleşme yönetimine kadar tüm sürecin elektronik ortamda yapılacağı bu aşama, yalnız tıbbi cihazlar ve ilaç alımını kapsayacak. Diğer alımlar, süreç içinde sisteme dahil edilecek.

SİSTEM, BELLİ KİşžİLERE YÖNELİK DOKÜMAN HAZIRLAMAYI ÖNLÜYOR

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik ihale ile ilgili çalışmaların 2004 yılında başlatıldığını, 2008 yılında hukuki altyapısının oluşturulduğunu belirterek, bir süredir test çalışmalarını yürüttükleri Elektronik Kamu Alımları Platformunun (EKAP) 1 Eylül itibariyle devreye alındığını söyledi. Gül, Elektronik Kamu Alımları Platformunun kullanılmasına ilişkin esasların belirlendiği tebliğ taslağının tamamlandığını, önümüzdeki günlerde yayımlanacağını söyledi.

EKAP'ın ilk sürümünün devreye girmesiyle, idarelerin, tüm ihaleler için EKAP bünyesinde doküman hazırlayacaklarını belirten Gül, ''Sistem, doküman hazırlanırken mevzuata uygunluğu denetliyor, hatasız hazırlanmasını sağlıyor ve belli kişilere yönelik doküman hazırlamayı büyük ölçüde önlüyor'' dedi. İdarelerin, bu aşamada EKAP'a kayıt olması gerektiğini, istekliler için ise şu an zorunluluk bulunmadığını kaydeden Gül, ''1 Eylül tarihi itibariye isteklilerin EKAP'a üye olarak alabilecekleri ilave bir hizmet yok. EKAP'ın bu aşamada getirdiği yenilik, ihale dokümanını idareye gitmeye gerek kalmadan sistemden görebilmesi, bunun için de kayıt olmasına gerek yok'' dedi.
İsteklilerin 1 Aralık'tan sonra ise sisteme kayıt olarak, dokümanı e-imza veya mobil imza yoluyla indirebileceğini, böylece idareye gidip doküman satın almaları gerekmeyeceğini belirten Gül, idarelerin de 1 Aralık'tan sonra tebligatları EKAP üzerinden gerçekleştireceğini söyledi.

Gül, 1 Mart 2011 tarihinde de tıbbi cihazlar ve sarf malzemelerinde tüm süreçlerin elektronik ortamda yürütüleceği ilk ihaleyi yapacaklarını belirterek, daha sonra sürecin tüm sektörlere ve alımlara yaygınlaştırmaya çalışacaklarını kaydetti. Hasan Gül, elektronik ihalenin mal alımlarında başlatılacağının da altını çizerek, hizmet alımı ve yapım işlerinde elektronik ihaleye geçmenin daha zaman alacağını söyledi.

İHALE, GÜVENİ ARTIRACAK

Hasan Gül, elektronik ihalenin yararları hakkında bilgi verirken de sistemin devlete, kuruma güveni artıracağını vurguladı. şžu anda tartıştığımız pek çok problem var. Bunların çözümünü biz büyük ölçüde elektronik ihalede görüyoruz zaten'' diyen, ancak sıkıntıların detayına girmek istemeyen Gül, sistemin ihalelerde ''şeffaflık, rekabet ve eşit muamele'' sağlayacağını söyledi. Gül, ''Bu 3 temel ilkeyi hayata geçirdiğiniz zaman problem çözülüyor. Özellikle saydamlık. Bu nasıl sağlanacak. İhale sürecinin başlangıcından itibaren bitişine kadar tüm süreç, bütün taraflarca izlenebilecek. Vatandaşın izleyebilmesi, kamuoyu denetimi dediğimiz unsuru sağlayacak'' dedi.
AA


Geri Dön