Altın & Dolar

Elinde 1 doları olan bile sakın bozdurmasın! Doların 44 TL'ye fırlayacağı kesin tarihi verdiler

Dolara parasını yatıran vatandaşlar dolar fiyatlarının hangi yöne gideceğini merak ediyor. Dünyanın en önemli kuruluşlarından biri tarafından verilen dolar tarihi de dikkat çekti.

Vatandaşların bu dönemde birinci amaçlarından biri,  cebindeki parayı daha değerli hale getirmek. 
Çünkü maalesef ki günümüz şartlarında ülkemizde paranın değeri her geçen gün düşüyor. Vatandaşların parasını değerlendirdikleri yerlerin başında ise dolar yatırımları geliyor. Peki şu anda eldeki doları çıkarmak mantıklı mı. 
Dolara parasını yatıran vatandaşlar dolar fiyatlarının hangi yöne gideceğini merak ediyor. Dünyanın en önemli kuruluşlarından biri tarafından verilen dolar tarihi de dikkat çekti. 

DOLAR NEYE GÖRE YÜKSELİP DÜŞER

Döviz kurunu etkileyen başlıca unsurlar; FED kararları, IMF, Uluslararası ticaret, cari açık, para birimine olan arz-talep, enflasyon değişimleri, ekonomik ilişkiler, yurt içi ve yurt dışı faiz oranları, turizm ve dış ilişkiler olarak tanımlanabilir.

Bir ülkenin ithal ettiği ürün kalemi ve hizmetlere ödediği miktar, ihraç ettiği mal ve hizmetlere ödediği miktarı aşıyor ise cari açık oluşur. Ülkede cari açığın oluşması döviz kurlarının artması demektir. Ayrıca Dövizin ve doların yükselmesinin onlarca nedeni vardır. 

DOLARIN YAYGIN KULLANIMI

Piyasalarda dolar hakimiyeti 1945‘li yıllarda yani 2. Dünya savaşı döneminde imzalanan Bretton Woods anlaşması maddeleri ile başladı. Bu anlaşma sonucu şu gelişmeler yaşandı:

Dünya üzerinde kullanılan bütün döviz ürünlerinin dolara endekslenmesi
Doların altın karşılığında endekslenmesi
Bu kararlar sonucunda "Amerikan yüzyılı" adı verilen süreç başladı.

GÜVENİLİR KURULUŞ TARİH VERDİ DOLAR 44 TL OLACAK

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun Ekim sayısı yayımlandı. Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun yayımlanan ekim sayısında IMF, Dolar/TL kuru ile ilgili güncel tahmini duyurdu.
2023>21,28 TL,
2024>29,92 TL
2025>44,99 TL
2026>65,32 TL
2027>89,02 TL
2028>119,85 TL