27 / 04 / 2024

Emaar 2015'te yeni projelere hazırlanıyor!

Emaar 2015'te yeni projelere hazırlanıyor!

Dubaili Emaar, İstanbul' dan sonra gözünü güneydeki turizm bölgelerine dikti. Bodrum, Antalya ve Kuşadası'na baktıklarını söyleyen CEO Balaban, "2015' te yeni projeler geliyor" dedi..



Türkiye pazarına 2006'da konut yatırımıyla giren Dubai'nin en büyük gayrimenkul şirketi Emaar, gözünü güneye dikti. Büyükçekmece'deki Toskana Vadisi, Çamlıca'daki Emaar Square'dan sonra Avrupa yakasında lüks outlet açmaya hazırlanan Emaar Properties Regional CEO'su Ozan Balaban ile firmanın bundan sonraki yatırımlarını konuştuk. 


 Lüks outlet projenizi anlatır mısınız? 

İtalya'daki Serravalle Outlet, New York'taki Woodbury Outlet gibi bir proje düşünüyoruz. 'Designer Outlet' için İtalyan Fingen'in grup şirketleri RDM, FINGEN Group ve JM Investments ortaklığıyla çalışıyoruz. Grup, daha önce Roma, Floransa, Milano, Venedik ve Napoli'de başarılı outlet projelerine imza attı. 2015'te Şanghay ve Guangzhou projeleriyle yatırımlarına devam edecek. Bizim projemiz 125 milyon dolarlık bir yatırım. Yüzde 70 bizim, 30'u onların. 


 Neden Büyükçekmece? 

Markalar şehirden yaklaşık 45-50 dakika uzakta olmadığı zaman istemiyor. Adam diyor ki, "Zorlu'da, İstinyepark'ta dükkânım var. Şehirden en az 45 dakika uzak olmalı ki ben profesyonelce işimi yapayım." İnşaata ocak-şubat gibi başlıyoruz. Aynı anda Abu Dhabi- Dubai arasına da yapacağız, diğer ülkelere de bakıyoruz. 


 Hep yabancı markalar mı olacak? 

Yüzde 60-70 yabancı, 30-40 Türk markaları olacak. 45 bin metrekarelik bir alanda inşa edeceğiz. 


 Turizm işine de mi giriyorsunuz? 

Bodrum'a bakıyoruz, The Address Resort olabilir. Dubai ve Milano'da Armani otelimiz var. Türkiye için de bakıyoruz. Armani butik bir ürün, her yere koyamazsın. Kendi adıma konuşacak olursam Boğaz'a çok yakışır. Gençlere yönelik Vidal projesinin Beyoğlu, Karaköy, İstiklal, Galata, Haliç bölgesinde olmasını istiyorum. Kuşadası ve Antalya'ya bakıyoruz. Yani yatırım için İstanbul ile Antalya arasındaki kıyı şeridiyle ilgileniyoruz. Otel grubumuzu büyütmek istiyoruz. İstanbul'a baktığınızda 10 milyon turist çekiyor, ben şehrin en az 30 milyon turisti hak ettiğini düşünüyorum. O yüzden İstanbul'un geleceğinde turizmin çok büyük önemi var. Kentsel dönüşümle de çok ciddi ilgileneceğiz ama orada gri alanlar devam ediyor. Bu konuda iptaller ve davaların netleşmesi gerek. Halka açık olduğumuz için yatırımcımıza çok net cevaplar verebilmemiz lazım. 2015'te inşallah yeni projelerle karşınıza çıkacağız. 


 Emaar Properties Başkanı Mohamed Alabbar Türkiye'de yatırım yaptığına memnun mu? 

Türkiye'yi seviyorlar. Bürokrasi çok ama anlıyorlar. Türkiye, Emaar'ın Dubai dışındaki en stratejik ülkelerinden biri. Mısır, Suudi Arabistan ve Türkiye en çok fokus olduğumuz, büyümek istediğimiz ülkeler içerisinde. Emaar için Türkiye vazgeçilmez ülkelerden birisi. Zaten ilk kez dünyada Dubai dışında Emaar'ın ismini bir projeye verdiler. 


ÇAMLICA 3 MİLYAR DOLARA ÇIKTI 

 Çamlıca projeniz için ne kadarlık yatırım yaptınız? 

Proje maliyetimiz 2.3 milyar dolardı. 3 milyar doları aştık. Yurtdışından finansman geliyor. Bu uzun dönemli bir yatırım. 'Aldım-sattım, konuttan parayı kazandım' denilecek bir yatırım değil. 


 Emaar Square çok büyük bir proje mi? 

66 bin metrekare arazi üzerinde geliştirilen Emaar Square'da yaklaşık bin konut ve 44 bin metrekare ofis alanı, 5 yıldızlı The Address Otel, meydanlı çarşı, su altı hayvanat bahçesi, oyun ve eğlence merkezleri bulunuyor. Ofis binasında 4 bin kişi çalışıyor. Alışveriş merkezinde 400 dükkân olduğunu düşününce ortalama 15 kişiden hesaplarsanız 6 bin çalışan eder. Diğer hizmetlileri de sayarsak 12 bin kişinin çalışacağı bir yer olacak. Projede 85 bin ton demir, 550 bin metreküp çimento kullanıyoruz. Burada 105 restoran-kafe olacak. 


FAS'TAN PAKİSTAN'A KADAR SORUMLU


 Sizin sekizinci yılınızda şirkette yetkileriniz arttı mı? 

Emaar'ı Türkiye'de ben kurmuştum. Bu yıl sekizinci yılım. Güzel bir sürpriz oldu, Emaar Properties Regional CEO'su oldum. Fas'tan Pakistan'a kadar bir coğrafya benden soruluyor. Şu anda aktif dört ülke var. 4 tane de aslında aktif ama Suriye ve Irak gibi savaştan dolayı bekletilen ülkeler var.


OTELİMİZ 180 ODALI OLACAK


 Peki, Türkiye'de ilk kez bir otel açacak olan The Address Hotel, Türk konuklarına nasıl bir hizmet sunacak? 

Zarif tasarımıyla Dubai'nin kalbinde yer alan The Address Downtown Dubai, 2008'den bu yana iş ve eğlence için oraya gelenlerin ilk tercihleri arasına girdi. Biz bu sınırsız konforu ve hizmet kalitesini Türkiye'ye getireceğiz. Emaar Square'de yer alacak The Address Hotel, 180 odadan oluşacak. 320 rezidans daireye hizmet verecek.


18 MİLYAR DOLARLIK AKTİF 


Dünyanın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden biri olan Emaar, 18 milyar dolar aktif varlığa sahip. Şirketin uluslararası pazarlarda 226 milyon metrekarenin üzerinde arazi bankası bulunuyor.


Sinan Özedincik-Sabah


Geri Dön