Orakçı Grup inşaat sektöründe yeni projelere hazırlanıyor!
Orakçı Grup, inşaat, hizmet ve imalat sektörlerinde toplam 10 şirket ile faaliyetlerini sürdürüyor. Grup, imalat sektöründeki yatırımlarıyla büyürken, inşaat sektöründe de yeni projelere hazırlanıyor.
İnşaat, hizmet ve imalat sektörlerinde toplam 10 şirket ile faaliyetlerini sürdüren Orakçı Grup, bugün çok sayıda belediye ve şirketin çözüm ortağı konumunda çalışıyor. Müşterilerine ayrıcalıklı hizmetler sunmayı kendine ilke edinen Orakçı Grup, imalat sektöründeki yatırımlarıyla büyürken, inşaat sektöründe de yeni projelere hazırlanıyor.
Anadolu'nun çeşitli illerinde öğretmenlik yaptıktan sonra ticarete atılan Hikmet Orakçı tarafından 1978 yılında kurulan grup, ilk olarak altyapı inşaatları yaparak belediyelere hizmet vermeye başladı. 1990'lı yılların başında, belediyelerin temizlik hizmetleri konusunda özel sektörden hizmet satın almaya başlamasıyla sektörün ilk firmaları içinde yer aldı. 1996 yılında Bursa dışında ilk hizmet şantiyesini kurdu. 2000 yılında Orakçı Grubun ilk endüstriyel girişimi olan Orakçı Makina kuruldu ve araç üstü ekipman imalatına başlandı. 2004 yılında otomotiv sektörüne adım atarak, plastik enjeksiyon parça imalatına başlayan grup, zamanla bulunduğu sektörlerde vermekte olduğu hizmet konularını önemli ölçüde genişletti. Grubun yönetimini üç kardeş yürütüyor; Özgür Orakçı, Betül Orakçı ve Barış Orakçı. Kurumsallaşmanın önemine inanan Hikmet Orakçı, eğitimlerini tamamlayıp şirketler içinde çeşitli görevler aldıktan sonra, yönetimi çocuklarına devretti ve hali hazırda şeref başkanı olarak çalışmalarını sürdürüyor.
FARKLI SEKTÖRLERDE BÜYÜYOR
Orakçı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Orakçı, hizmet, imalat ve inşaat sektörlerinde hizmet veren firmaları olduğunu, ana hizmet konusunda kentsel katı atık yönetimi, lojistik ve hizmet sektörlerinde; Ortem Atık Yönetimi, imalat sanayiinde; Orakçı Makina, Plaskar Otomotiv ve Ormold, inşaat ve taahhütte ise Orakçı Yapı İnşaat firmalarıyla hizmet verdiklerini söylüyor. Orakçı, "Araç üstü ekipman imalatı ve otomotiv sektörüne plastik parça üretimi yapıyoruz. İnşaat sektöründe yürüttüğümüz konut projelerinin yanı sıra hazır beton ve agrega üretiyoruz"diyor.
Orakçı, Ortem ile Marmara, Ege ve Trakya bölgelerinde, 2 binin üzerinde personeliyle atık yönetimi ve kent temizliği hizmetleri verdiklerin, kendi araç ve personeliyle belediyelere yaklaşık 25 yıldır hizmet sunduklarının altını çiziyor. Entegre Atık Yönetimi anlayışını benimsemiş olan Ortem'in ana hedefi; atıkların toplanması ve taşınmasından, geri kazanım ve nihai bertarafına kadar atık yönetiminin tüm unsurlarını içeren projelerde yer almak. Bu doğrultuda şirketin kendi yatırımı olan ilk bertaraf tesisinin açmak için hazırlıklar da devam ediyor. Orakçı Yapı ise; Bursa'da iki etaptan oluşan konut projesini tamamladıktan sonra, Edremit'te bir AVM'ninde ilk etabını sonlandırdı. İkinci etabın yapımı ise sürüyor. Çorlu'da 186 konutlu projenin yapımı ve satışı sürerken, Bursa için de yeni projeler de yolda. Orakçı Makina; kapasite artışı çerçevesinde aldığı yatırım kararıyla 7 bin 800 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 12 bin 300 metrekare alanda hizmet vereceği yeni fabrikasına taşındı. Orakçı Makina'da üretilen araç üstü ekipmanın tamamına yakını yurtdışına ihraç ediliyor. 2004 yılından bu yana otomotiv sektöründe plastik enjeksiyon parça imalatı yapan Plaskar'ın bünyesinde ise 2007 yılında kalıp bakım atölyesi devreye alındı. 2011 yılında otomotiv sektörü için kalıp üretimine başlandı. 2014 yılı itibariyle kalıplar Ormold markasıyla üretiliyor. Şu an Ormold; otomotiv plastik enjeksiyon parça kalıpları ve çift komponent kalıp imalatı yapıyor. Ayrıca inşaat sektöründe; Mustafakemalpaşa'daki hazır beton santrali Heka, Kayapa Bölgesi'nde faaliyet gösteren taş ocağı Betaşsan markalarıyla da üretime devam ediliyor.
GERİ KAZANIM TEKNOLOJİLERİ VE ATIK BERTARAFI GÜNDEMDE
2015 yılını değerlendiren Orakçı, Plaskar ile otomotivde, Orakçı Makina ile ekipman imalatında büyümeyi ve ihracat rakamlarını arttırmayı hedeflediklerinin altını çiziyor. Yatırımlar da buna göre planlanıyor. İnşaat sektöründe büyüme devam edecek diyen Orakçı, Bursa'dan sonra Çorlu'da da konut projesi inşaatlarına ağırlık verileceğini söylüyor. Orakçı, "2016 yılı ve sonrası için katı atık bertaraf, geri kazanım teknolojilerine yatırım yapmayı planlıyor ve hizmet sektöründeki işletmelerimizi büyütmeyi hedefliyoruz" diyor.
Sektörle ilgili olarak ise, hizmet sektöründe ihale mevzuatı gereği sözleşmelerimizin uzun vadeli olamayışı, bu durumun yatırım yapmak konusunda tüm sektör temsilcilerini zorladığını söylüyor. Bu nedenle Orakçı, entegre atık yönetim projelerinin hayata geçmesiyle birlikte uzun süreli sözleşmeler yapmaya başlayacaklarının bilgisini paylaşıyor.
Fortune Bursa