Eğitim

Emek Sineması, restore edilecek!

İçinizi ferahlatır mı bilmem, ama Emek aslına uygun olarak tekrar inşa edilecekmiş

Yıldırım'a göre tamamlanınca `Beyoğlu'nun gururu' olmaya devam edecek.
Bir başka sevindirici haber, Emek'in kardeş salonlara kavuşacağı. Serkildoryan'ın İstiklal caddesi cephesinden de sinema girişi yapılacak.
Umarız bir an önce Serkldoryan projesi açıklanır ve İstanbullular rahat bir nefes alır...

EMEK'İN ESKİ ADI MELEK
* 85 yıllık Emek sineması barok ve rococo bezeli duvarları, 875 kişilik ihtişamlı salonu, görkemli perdesi ve yüksek duvarları ile İstanbul'un en eski sinema salonlarından.
* Sinema, serüvenine 1924 yılında `Melek' adıyla başladı. Perdenin her iki yanında yer alan, art nouveau tarzı melek figürlerinden ismini alan sinemanın ilk sahipleri, İpek ve Sümer sinemalarının da sahipleri olan, A. Saltiel ile H. Artidi.
* Emekli Sandığı'na geçen sinemayı 1958 yılına kadar İpekçi kardeşler işletti. Bu tarihte Emekli Sandığı, sinemanın işletmeciliğini de alarak adını `Emek' olarak değiştirdi.
* 1969 yılında Turgut Demirağ'a geçen sinemanın işletmesini 1975 yılından 2000'li yıllara kadar İsmet Kurtuluş ve Süreyya Kurtuluş yaptı. (Referans gazetesi)
* Daha sonra işletmesini Mars Group üstlendi. Sinema 2000 yılında bir restorasyondan geçti. 2009 ekim ayında kapatıldı, şimdi sinemanın bulunduğu adanın tümü restore ediliyor.
Mehveş Evin / Milliyet Cadde