Ekonomi

Emekli adayları dikkat! Prim ödeme miktarları güncellendi

Çalışma hayatında yer alan her çalışan emekli olmanın hayalini kurmakta. Bu kapsamda emekli olmak isteyen vatandaşları yakından ilgilendiren detaylar netleşti. SSK, Bağ-Kur ve esnaf olan herkesi kapsamakta. Emeklilik prim ödemeleri ile değişiklik duyuruldu.Emeklilik için prim ödeyenleri yakından ilgilendiren detaylar netleşti

Temmuz ayında asgari ücrette yaşanan değişiklik sonrasında prim ödeme tutarları da güncellendi. Emeklilik için prim ödeyenleri yakından ilgilendiren detaylar netleşti. Kendi işini yapanlar, evde çalışanlar, kısmi çalışanlar, borçlanma yapmak isteyenlerin ödeyecekleri tutarlar yılın ikinci yarısında ne kadar olacağı netleşti. Hal böyle olunca, "kim, ne kadar prim ödemesi yapacak?" sorusuna yanıt arıyor.

Emeklilik için yasalar yıl, yaş ve prim olmak üzere 3 şart koymakta. Primi birisine ait işyerinde çalışarak, kendi işyerinizi açarak, bir şirkete ortak olarak, isteğe bağlı sigorta sistemiyle veya borçlanarak kazanılabilyor.

Asgari ücretle birlikte primler güncelledi. Kendi işini yapanlar, evde çalışanlar, kısmi çalışanlar, borçlanma yapmak isteyenlerin ödeyecekleri tutarlar yılın ikinci yarısında şöyle:

ESNAFLIK YAPANLAR
Bağ- Kur primleri en düşük 2.232,50 lira. Primini düzenli ödeyenler için ise bu tutar 5 puanlık avantaj ile 1.908,95 lira olarak uygulanmakta. Burada aylık avantaj 323,55 lira olurken, en alt tutardan ödeme yapan esnafın cebinden 6 aylık bin 941 lira daha az prim parası olacak.

TARIMLA UĞRAŞANLAR
Tarım Bağ-Kur primleri de en düşük 2.158,08 liraya yükseldi. Primi düzenli ödeyenler için bu tutar 1.845,31 lira olarak uygulanırken, burada aylık avantaj 312,77 lira oldu. En alt tutardan ödeme yapan çiftçinin cebinden 6 aylık bin 876 lira daha az para çıkmakta. Ayrıca tarım Bağ- Kur primleri artık Ocak ve Temmuz aylarında olmak üzere yılda 2 taksitle ödenebilmekte. Ocak-Haziran dönemine ait sosyal güvenlik primleri Temmuz ayının içinde, Temmuz-Aralık dönemine ait sosyal güvenlik primleri de Ocak ayının içinde yatırılabilmekte.

BORÇLANMA PLANLAYANLAR
Doğum ve askerlik borçlanmasında günlük en düşük prim 69,02, en yüksek prim 517,68 lira olarak yatırılıyor. 2 yıllık doğum borçlanmasına en az 49 bin 694, 18 aylık askerlik borçlanmasına 32 bin 270 lira ödeniyor. Gurbetçiler ise yurt dışı borçlanması yaptıklarında günlük en az 97,07 lira prim yatırılmakta.

ÇALIŞMAYANLAR
Çalışmayanlar ya da eksik primi olanların her ay kendi primlerini ödeyerek yararlanabildiği isteğe bağlı sigortada da tutarlar güncellendi. En düşük prim 2.070,72 liraya yükselirken, en yüksek de bunun 7.5 katı ödeme yapılabilmekte.

EVDE ÜRETENLER
Kendi adına ve hesabına tarımsal faaliyette bulunanlar ile evde üretim yaparak esnaf muaflığından yararlanan kadınların ödeyeceği isteğe bağlı sigorta primi ise aylık 1.547,90 liradan 2.001,70 liraya çıktı.

EV İŞLERİNDE ÇALIŞANLAR
Ev hizmetlerinde ayda 10 gün işçi çalıştıranlar en az 808,88, 30 gün işçi çalıştıranlar da 2.426,63 lira sigorta primi ödeyebilmekte. Ev hizmetlerinde ayda 10 günden az işçi çalıştıranlar sadece iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödemekte. Bunların ödeyecekleri prim tutarı günlük 4,31 lira oluyor. Ev hizmetlerinde aynı işveren yanında ayda 10 günden az çalışanlar isterlerse kendi primlerini ödeniyor. Bunların ödeyecekleri prim tutarı aylık 2.103,08 lira oluyor.

ŞOFÖRLER
Kısmi süreli iş sözleşmesiyle bir veya birden fazla kişi tarafından çalıştırılanlar, taksi, dolmuş ve toplu taşıma araçlarında çalışanlardan işsizlik sigortası primi ödemek istemeyenler en az 2.032,97 lira prim yatırılıyor. İşsizlik primi dahil etmek isteyenlerin ise en az 2.220,63 lira ödemesi gerekiyor. (ahaber)