31 / 08 / 2024

Emekli maaş sistemi sil baştan değişiyor mu?

Emekli maaş sistemi sil baştan değişiyor mu?

Emekli maaşında sistem değişiyor mu? Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan yeni sistem ile çalışanların daha çok sistemde kalmaları teşvik edilecek. Böylece daha çok prim günü olanlar için emekli aylığının yüksek olması sağlanacağı kaydedildi. 



AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilikte üç tane başlığın öne çıktığını belirtti. Buan göre, emekli maaş hesaplamasını sil baştan değiştirecek sistemin detayları neler olacak?

HANGİ KONULAR GÜNDEMDE?

Yapılan çalışmalarda şu başlıklar öne çıkıyor
- Aylık bağlama sistemindeki karma yapının sadeleşmesi
- Ocak ve Temmuz aylarında yapılan enflasyon artışlarının yeniden düzenlenmesi
- Bozulan aktüeryal dengenin (Çalışan-emekli oranı) yeaniden sağlanması
- Sistemde kalmanın emekli aylığı açısından daha cazip hale getirilmesi

EMEKLİ AYLIĞI HESAPLAMASINDA ÜÇLÜ YAPI

ekonomim.com.'da yer alan habere göre; Emekli aylığı hesaplanırken uygulanan üçlü yapı da sistemi karmaşıklaştırıyor. 1999 öncesi dönem için farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı, 1999-2008 arası için daha düşmüş bir aylık bağlama oranı ve yeni güncelleme katsayısı, ardından 2008 sonrası için düşük aylık bağlama oranı ve büyümenin enflasyonun etki ettiği güncelleme katsayısı.

Bu hesaplamalar üç ayrı kanuna göre yapılıyor. Bu üç ayrı hesap toplanıp emekli aylığı ortaya çıkartılıyor. Sabah Gazetesi'nde yer alan habere göre çok değişken olmayan güncelleme katsayısı ve aylık bağlama oranıyla tek bir hesaplama yapılabilir. Böylece çok prim ödeyenin ve çok çalışanın daha yüksek maaş aldığı bir sistem ortaya çıkabilir.

Emekli maaş sistemi sil baştan değişiyor mu?

TABAN MAAŞ UYGULAMASI OLUMLU GİBİ

Son yıllarda emeklilerin kafasını karıştıran bir başka unsur da 'taban maaş' ve 'kök maaş' uygulaması oldu. Çalışma hayatı kısa sürmüş, kısmi emekli olmuş, malulen emekli olmuş ya da asgari ücretten prim yatırmış birçok sigortalının emekli maaşı düşük kalmıştı. Bu emeklilere Hazine'den yapılan destek ile taban maaş şeklinde daha yüksek aylıklar ödendi, ödenmeye devam ediyor. Bugünkü rakamlara bakıldığında 6-7 bin lira aylığı olan bir emekliye 12.500 TL ödeniyor. Ancak uygulama birkaç sorunu da beraberinde getirdi.

ÇOK ÇALIŞANA AZ MAAŞ SORUNU

İkinci sorun ise taban maaşın hemen üstünde aylığı olanlar açısından yaşanıyor. Örneğin bugün 12.500 TL olan taban maaşın hemen üstünde 13-15 bin bandında aylık alan çok sayıda emekli var. Bakıldığında 3.600 gün prim ödemiş, ya da düşük kazanç bildirmiş bir emekli ile, daha çok çalışmış daha yüksek prim ödemiş bir emekli arasında aylık farkı hemen hemen hiç kalmıyor. Bu durumda 9 bin gün Bağ-Kur primi ödemiş esnaf için daha belirgin hale geliyor. 3.600 günle emekli olan birisi ile 9 bin gün Bağ-Kur primi ödemiş birisi 12.500 TL taban maaşı alabiliyor Bu da adaletsizliğe yol açıyor.

Emekli maaşlarında kesinti tehlikesi

SGK uzmanından emeklilere kötü haber! Ocak 2025 zammını duyanlar karalar bağladı!

SSK, Bağ-Kur emekli promosyonları güncellendi! Maaşa göre bankaların uyguladığı rakamlar neler?

Emekliler dikkat! Bankaların promosyon yarışı hız kazandı, banka banka güncel kampanyalar...

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön