Ekonomi

Emekli maaşı hangi durumlarda artar Zamlı maaş alabilmek için gereken şart nedir?

Emekli maaşları hangi durumlarda artıyor, kaç gün prim ödenirse emekli olunuyor, 17 yıl çalışan bir işçi ne zaman emekli olur, emekli maaşı bağlanana kadar zamlardan faydalanır mı? İşte detaylar...Sarısu, 2023 yılı Aralık ayında emekli olmayı planlayan ve şimdiki hesapla 7 bin lira emekli aylığı alacak olan maden işçisi bir okurun sorusuna şöyle cevap verdi

17 yıl kömür madeninde çalışıp, 7050 gün prim ödemesi yapan bir işçi kıdem tazminatımı alarak işten ayrılırsa emekli olacağı güne kadar maaşı artar mı? Posta gazetesi yazarı Ekrem Sarısu, okurlarından gelen sorulara cevap verdi. Sarısu, 2023 yılı Aralık ayında emekli olmayı planlayan ve şimdiki hesapla 7 bin lira emekli aylığı alacak olan maden işçisi bir okurun sorusuna şöyle cevap verdi. 

Soru: 25 Kasım 1981 doğumluyum. 17 yıl kömür madeninde çalıştım. 7050 gün prim ödemem var. Kıdem tazminatımı alarak işten ayrıldım. Emekli maaşı bağlanması için 2023 yılı Aralık ayını beklemem lazım. Şu anda bana bağlanacak maaş 7 bin TL civarında. Maaşım, bekleyeceğim bu 21 ay içerisinde aynı yerinde durur mu yoksa verilen zamlardan faydalanır mıyım?  EMRE

Cevap: Emekli aylığınız aynı yerde durmaz. Çünkü çok özet ve basit olarak anlatacak olursak, emekli olacağınız tarihe kadar üstünden prim hesaplanan kazanç tutarlarınız enflasyon oranında güncelleneceğinden bağlanacak emekli aylığınız bugüne nazaran artar.

'Erken emekliliği işgücü kaybı oranı belirler' diyerek 19 Nisan'da emeklilikle ilgili okurlardan gelen sorulara cevap veren Sarısu, bazı hastalıklar nedeniyle erken emeklilikle ilgili gelen bir soruya da "Sağlık durumu nedeniyle erken emekli olup olunamayacağına, rahatsızlıkların yol açtığı işgücü kaybı oranına göre değiştğini" ifade etti.

Sarısu okurdan gelen, "1994 yılı Ağustos ayı SSK girişimle 7216 gün prim ödemem var. Epilepsi ve narkolepsi hastalığım bulunmakta. Yaklaşık 4 yıldır raporlu ilaç kullanıyorum. Emeklilik için başvursam faydalanma şansım nedir?" sorusunu "Sağlık durumunuz nedeniyle erken emekli olup olamayacağınız, rahatsızlıklarınızın yol açtığı işgücü kaybı oranına göre değişir. Örneğin; en az yüzde 60 oranında işgücü kaybına uğramışsanız ve raporunuz ile tıbbi eklerini inceleyecek olan SGK Sağlık Kurulu malul olduğunuza karar verirse, malulen emekli olabilirsiniz (10 yıl sigortalılık süresi, 1800 gün prim ödeme ve yüzde 60 işgücü kaybı şartlarına tabi olarak). Ayrıca en az yüzde 40 oranında işgücü kaybına uğradığınıza dair sağlık kurulu raporu ve Maliye'den vergi indirim hakkı almanız halinde de vergi indirimi aldığınız tarih itibarıyla emekli olabilirsiniz (17 yıl sigortalılık süresi ve 3920 gün prim ödeme şartlarına tabi olarak). Doğum ve askerliğiniz hakkında bilgi vermemişsiniz. Yüzde 40 rapor alamazsanız, 5750 günden fazla priminiz olduğundan bundan sonra prim ödemeseniz de 55 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz." ifadeleriyle cevapladı.