Ekonomi

Emeklilik başvurusu için en uygun tarih! Kasım 2022 mi yoksa 2023 Ocak mı? İşte detaylar!

Emeklilik başvurusu için dilekçe verecek kişiler en uygun zamanı kolluyor. İşte emeklilik başvurusu için en uygun tarih aralıklarına dair değerlendirme!

Emeklilik dilekçesini yılbaşından önce mi yoksa daha önce mi vermenin avantajlı olduğu yeni emekli olacak kişilerin zihnini meşgul ediyor.

Peki emeklilik başvurusu için en uygun tarih Kasım 2022 mi yoksa 2023 Ocak ayı mı? İşte detaylar…

EMEKLİLİK DİLEKÇESİ İÇİN EN UYGUN TARİH!

Sözcü’nün haberine göre, emeklilik dilekçesini yılbaşından önce mi yoksa sonra mı vermenin daha avantajlı olduğunun tespiti için esas alınan parametreler bulunmaktadır. Bu parametrelerden biri içinde bulunulan yılda emekli aylıklarına yapılan zam oranı emeklilik maaşına büyük bir etkisi oluyor. Bir diğeri içinde bulunulan yılın tüketici enflasyon oranı ile ülkenin büyüme oranına göre ortaya çıkacak olan güncellemelerin katsayısıdır.

Bu şartlar altında alınacak karar için 2022 yılı güncelleme katsayısının, 2022 yılında emekli aylıklarına yapılan zam oranıyla kıyaslanması gerekiyor. Emekli aylıklarına 2022 yılında yapılan zam oranı netlik kazandı.  Yılbaşında yüzde 25.47, temmuz ayında da yüzde 42.35 olmak üzere toplam yüzde 78.61. zam uygulanmıştı.

Yılsonu enflasyon ve büyüme oranları ise henüz netlik kazanmadı. Tüketici enflasyonu ağustos ayı itibarı ile yani 8 aylık bir yüzde 47.85, yıllık yüzde 80.21 olarak gerçekleşti. Orta Vadeli Program'da (OVP) öngörülen 2022 tüketici enflasyon oranı yıllık yüzde 65, TC Merkez Bankası'nın öngörüsü yüzde 60. OVP'de öngörülen büyüme oranı yüzde 5 olmuştur.

Enflasyon öngörülerine göre ise 2022 yılında emekli olmak daha avantajlı gözüküyor. Ama emekliliği hak edeceğiniz kasım ayında eylül ve ekim enflasyon oranları da belli olur ve karar verme açısından durum biraz daha netlik kazanacaktır.

14 gün sonra borçlar siliniyor! İşte detaylar!

O banka müşterilerine duyurdu! Ayın 30’una kadar kartınıza yüklenecek! İşte detaylar!

16 Eylül evde bakım maaşı yatan iller açıklandı mı? İşte 16 Eylül 2022 evde bakım maaşı yatan iller!