Ekonomi

Emekli maaşı zammında kötü haber geldi! Emekliler duyunca kahroldu

Temmuz ayının gelmesiyle birlikte memur ve emekli vatandaşlarımızın maaşına yapılacak zamlar da belli oldu. Ancak emekli vatandaşları üzen bir gelişme yaşandı. Duyunca kahroldular.

Türkiye'de her geçen gün yükselen hayat maliyeti nedeniyle artık hayatlarının son döneminde rahat yaşaması gereken emekliler, evlerini geçindirmek için ikinci kez çalışma hayatına atılmaya başladı. 
Emekli vatandaşlar 6 aydan bu yana 10 bin TL ile idare etmeye çalışıyordu. Herkesin beklediği Temmuz ayı ise sonunda geldi çattı. 
ZAM BELLİ OLDU
SSK, BAĞ-KUR, memur emeklileri ve memurlar, yılda iki kez maaş zammı alıyor. Ocak, şubat, mart, nisan ve mayıs ayı enflasyon verilerine göre beş aylık enflasyon oranı yüzde 22,72 olarak gerçekleşti. Bu veriler, Temmuz ayında yapılacak zam oranını doğrudan etkiliyor.

Ocak ayında yüzde 15 toplu sözleşme zammı alan memur ve emekliler, Temmuz ayında da yüzde 10 toplu sözleşme zammı alacak. Ayrıca, Ocak ayındaki toplu sözleşme zammını aşan enflasyon farkı da Temmuz ayında maaşlara eklenecek. Beş aylık enflasyon farkı ve yüzde 10 toplu sözleşme zammıyla birlikte memur ve emekli maaşlarına yüzde 17,32 zam yapılacak. Ancak kesin zam oranları 3 Temmuz'da belli olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI BU KADAR OLACAK

Merkez Bankası beklenti anketlerine göre, memur ve emeklilerine, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinden farklı olarak toplu sözleşme ve enflasyon farkı da eklenerek yüzde 20,5 civarında bir güncelleme bekleniyor. Bu güncelleme ile en düşük memur maaşının 39 bin 595 TL'ye çıkması öngörülüyor.
Karakaş, memur emeklilerinin de memurlar gibi zam alacağını belirterek, "6 aylık enflasyon rakamları ve destekler göz önünde bulundurulduğunda, en düşük emekli maaşının 17 bin 761 TL'ye ulaşması bekleniyor," dedi.

DAHA İYİ KONUMA GELECEKLER

Daha önceki güncellemelerde SSK ve BAĞ-KUR emeklileri, memur emeklilerine göre 11,5 puan daha düşük maaş alıyordu. Bu fark devlet desteği ile kapatılmıştı. Temmuz ayında ise memur emeklileri, SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinden 5 puan daha düşük oranda bir güncelleme alacak. Hükümetin burada da bir eşitleme yapması halinde, en düşük memur emeklisi maaşı 18 bin 572 TL'ye yükselecek.

Zam Oranları
En düşük memur maaşı: 39 bin 595 TL
En düşük emekli maaşı: 18 bin 572 TL
Bu zam oranlarıyla birlikte memurlar ve emekliler, Temmuz ayında önemli bir maaş artışı görecek. Toplu sözleşme ve enflasyon farkı ile yapılan zamlar, milyonlarca kişiyi rahatlatacak.

Memurlar ve emekliler, Temmuz ayında yapılacak zamlarla birlikte maaşlarında ciddi bir artış bekliyor. Hükümetin ek desteklerle bu artışı daha da artırması mümkün. 3 Temmuz'da açıklanacak kesin zam oranları, memur ve emeklilerin ekonomik durumlarını iyileştirecek.

EMEKLİLERİ KAHREDEN HABER

Ancak emekli vatandaşlar, enflasyon oranlarına hükümet tarafından biraz da daha ekleme yapılıp emekli vatandaşların rahat ettirilmesi gerektiğini bekliyordu. Fakat maalesef emeklilerin bu talebi olmadı.