Kent Haberleri

Emekli maaşlarına 15 bin TL'lik seyyanen zam! 2025 Ocak'ta emekliye refah payı var mı?

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, emekli maaşları ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve seyyanen zam konusunu işaret etti. İşte ayrıntılar...

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Dünya Gazetesi'nde bugün kaleme aldığı yazısında emekli maaş zamlarına yer verdi. Erdursun, söz konusu yazısında, emeklilerin maaşlarına  al­tı ayda bir enflasyon farkı kadar artış hak etiklerini ve bu artışın hükümetlerce emeklilere lütuf gi­bi sunulan bir artış olmadığını söyleyerek başladı. 

"Emekli maaşları yükselsin diye değil, enflasyona karşı değerini korusun diye bu artış ya­pılır. Fiyat artışlarına göre emekli aylıkları değerini koruyamıyorsa şu anlama gelir, gerçek enflasyona gö­re emekli maaşları yükselmemiştir" diyen Özgür Erdursun, 2018 yılında de­ğerini çok kaybeden emek­li maaşları için en alt emek­li aylığı uygulamasına geçil­diğine dikkat çekti. 

Bu kapsamda gerçek emekli aylıkları yani primleri karşılığında hesaplanan emekli aylıkları çok düşük kalan emeklile­rin emekli aylıkları 2018’de bin TL’ye, 2020'de de 1.500 TL'ye tamamlandı. 

EMEKLİYE REFAH PAYI VERİLECEK Mİ? 

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, 2025 Ocak'ta en düşük emekli maaşının 15 bin TL olacağını öngördüğünün altını çizdi ve şunları söyledi:

"En düşük emekli maaşları dışında emekli aylığı alanlara da TÜİK’in duyurduğu altı aylık enflasyon farkı eklendi. Enflasyon farkı yanında son olarak 2023 yılında yüzde 5.23, 2024 Ocak ayında yüzde 11.68 refah payı verilmişti. 2024 Temmuz ayında refah payı verilmemişti yalnızca yüzde 24.73 oranında enflasyon farkı uygulanmıştı." 

2025 Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yaklaşık olarak yüzde 17 enflasyon farkı çıkacağının ve memur emeklilerinde ise yüzde 12 enflasyon farkına toplu sözleşme ilavesi yapı­lacağının altını çizen Erdursun, ayrıca bir refah payının verilip verilmeyeceğinin bilinmediğini dile getirdi. 

15 BİN TL SEYYANEN ZAM 

Özgür Erdursun, Ocak 2025'te memur, SSK ve Bağ-Kur emeklileri­ne önce 15 bin TL seyyanen artış yapılmasının ve bunun üzerine enflasyon farkının verilmesinin gerekli olduğunu ki bu bu şekilde emekli maaşlarında yaşanan alım gücü değeri kaybının telafi edilebileceğinin altını çizdi. 

Erdursun, "Seyyanen yapıla­cak artışın kök aylıklara ya­pılarak en düşük hüküme­tin belirlediği tamamlanan emekli aylığı uygulamasına da son verilmelidir. Seyya­nen bir atış yapılmadan sa­dece oransal olarak TÜİK’in açıklayacağı enflasyon farkı ve buna yapılacak 3-5 puan­lık refah payı, emekli aylıla­rındaki alım gücü değerini yerine koymaz" ifadelerini kullandı.