Kent Haberleri

Emekli maaşlarına 15 bin TL seyyanen zam! Şimdi açıklandı! 

Emekliler dört gözle Temmuz zammını bekliyor. Son olarak, emekli maaşlarına 15 bin TL seyyanen zam beklentisi gündeme geldi. İşte detaylar...

Milyonlarca emeklinin maaşına Temmuz ayı ile beraber zam yapılacak. Geçtiğimiz 5 aylık enflasyon oranının yüzde 22,72 olarak açıklanmasının ardından emeklilerin tüm dikkatleri, Temmuz'daki maaş zammını netleştirecek olan Haziran ayı enflasyon verisine odaklandı. 

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanı Kazım Ergün, emekli maaş zammı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve seyyanen zammı işaret etti. 

Türkiye Gazetesi'nde yer alan habere göre; TÜED Başkanı Ergün, seyyanen zam beklentisine ilişkin "Seyyanen zam beklentimiz her zaman sürüyor; çünkü yüzdeli artışlar, eşitsizliği daha da bozuyor. Ülke büyüyor; fakat emekli maaş yükselişleri TÜFE’ye endeksli olduğu için bundan pay alamıyor" dedi ve büyükmeden emeklilere de pay verilmesi noktasında seyyanen zamma ihtiyaç olduğunu belirtti. 

Daha önce memura verilen 8.077 TL'lik seyyanen zamdan emekli ödeneğinin de kesilmediğine, kesilseydi memur emeklisine de yansıyacağını dile getiren Ergün, "Bu yanlış düzeltilirse söz konusu zam, memur emeklisine yansıyacağından, işçi ve memur emeklisine de bu farkın verilmesi noktasında bir hak oluşuyor. Hem yüzde 5,7’lik büyüme oranı, hem de daha önce emekliye verilmeyen 8.077 TL'lik seyyanen zammı düşündüğümüzde hak edilmiş seyyanen zam 12 bin TL seviyesinde" diye konuştu. 

Ergün, Satın alma gücündeki kayıp da dikkate alındığında, geçtiğimiz seneki 8.077 TL'nin bu sene 8.077 TL olarak yansımayacağını söyledi ve "Özetle, emeklinin seyyanen zam beklentisi 15 bin TL1 dedi. 

TÜED Başkanı Kazım Ergün, maaş bağlama sisteminin değiştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi ve "Maaş bağlama oranı yüzde 70’ten yüzde 35’lere indi. Burada emeklinin çok ciddi kaybı oluşuyo. Bu parametrelerde değişiklik gerekli" şeklinde konuştu. 

3 bin TL'lik bayram ikramiyesi ile ilgili eleştirilerini de dile getiren Ergün, "Bayram ikramiyesi artışının da bir sisteme oturtulması gerekiyordu. Ne yazık ki hükûmet bu artış sistemini getirmedi. 1.000 TL'lik bayram ikramiyesinde enflasyon oranında bile artış yapılsa rakamın 5.000 lirayı geçtiğini görürdük. Emekli 1.000 TL bayram ikramiyesi aldığı dönemde 700 TL'ye bir kurban alabiliyordu; bugün bir kurbanı 3 bin TL'ye alma imkanı bulunmuyor" açıklamasında bulundu. 

Rezerv alan tartışması: Vatandaşın mülkleri gasp ediliyor! 

Türkiye'de arsa çılgınlığı ne zaman biter?

Bina tamamlama sigortasında yeni dönem: Bütün inşaat projeleri kapsamda!