Kent Haberleri

Emekli maaşlarına Ocak'ta 3'lü artış müjdesi: En düşük emekli maaşı 14-15 bin TL olacak!

2025 yılının başında zam yapılacak olan emekli maaşları için 3 ayrı zam düzenlemesi gündemde. Peki emekli maaşlarına ne kadar zam gelecek? İşte o son dakika hesap...

Emekli maaş zamları kapsamında, Ocak ayında üç ayrı düzenlemenin devreye girmesi bekleniyor. Emekli maaşı için enflasyon artışı yapılırken refah payı da eklenecek. Ayrıca en düşük emekli maaşında da değişiklik olacak. Memur emeklileri ise enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alacak.

Sabah Gazetesi'nden Faruk Erdem'in haberine göre; emekli ve memur maaş zamları son 6 aydaki enflasyon oranları dikkate alınarak belirleniyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Temmuz ayı enflasyonunu yüzde 3.23 olarak açıklarken, Ağustos enflasyonu yüzde 2.47 geldi. 

Merkez Bankası, 2024 yıl sonu enflasyonunu yüzde 38 olarak tahmin ederken, üst bant yüzde 42 oldu. Orta Vadeli Program'da ise yüzde 41.5 oranında yıl sonu enflasyonu açıklandı. 

EMEKLİ MAAŞ ZAM ORANI TAM BU KADAR OLACAK

Eğer 2024 enflasyonu yüzde 38 şeklinde olursa, ikinci 6 aylık enflasyon yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin artışı yüzde 10.64 olacak. Yüzde 42'lik bir orana ulaşılması halinde ise emekliye zam oranı yüzde 13.84 seviyelerinde olacak. 

Orta Vadeli Program'daki gibi bir enflasyon gelirse 6 aylık oran yüzde 13.44, memur zammı ise yüzde 9.31 olacak.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK? 

Temmuz ayında 10 bin liradan 12.500 liraya yükseltilen en düşük emekli maaşının Ocak ayında enflasyonun kesinleşmesinden sonra zamlanması gündemde. 

Eğer değişiklik olmaz ise yine 11 bin TL ve altında kök aylığı olanların sıfır zam tehlikesiyle karşılaşacağı öngörülüyor. Bunun engellenmesi için taban maaşların da zam oranları kadar yükseltilmesi bekleniyor. 

Bu durumda refah payı hariç tutulduğunda taban aylıklar yüzde 13.44 oranındaki yükselişe göre 14 bin 180 TL'yi buluyor. Bu durumda taban aylıkların yani en düşük ödenen emekli aylıklarının 14-15 bin lira seviyesine yükselmesi söz konusu olacak. 

Taban maaş uygulaması düşük aylık alan emekliler için yapılıyor. Kök aylıkları düşük olan emeklilerin aldığı rakamlar belirlenen taban maaşa tamamlanıyor. Aradaki fark Hazine tarafından seyyanen ödeme olarak hesaplara yatırılıyor. Ancak 6 aylık artışlar kök aylıklara yapılıyor. Ek ödeme rakamıyla birlikte ortaya çıkan aylık taban maaştan düşük ise seyyanen destek veriliyor.

Mağdur ev sahibi Adalet Bakanı Tunç’a seslendi: Kiracımın evden çıkması için daha kaç sene sokakta kalmam gerek?

Düşük faiz ve KKM politikasıyla konutta fiyatlar fırladı, çoklu ev sahipliği arttı!

ATEM Başkanı Akçam: Ev almanın tam zamanı!