23 / 06 / 2024

Bina tamamlama sigortasında yeni dönem: Bütün inşaat projeleri kapsamda!

Bina tamamlama sigortasında yeni dönem: Bütün inşaat projeleri kapsamda!

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave olarak 6 Şubat depremi sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleri ile diğer tüm inşaat projeleri Bina Tamamlama Sigortası kapsamına dahil edildi. İşte ayrıntılar...



2015 yılından bu güne uygulanmakta olan bina tamamlama sigortası ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) tarafından, bina tamamlama sigortasında yeni dönem ile ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. 

Bina tamamlama sigortasının kapsamının genişletildiği ve işleyişinde değişiklikler yapıldığı belirtilen açıklamada, "Ön ödemeli konut satış sözleşmelerine ilave şekilde 6 Şubat depremi sonrası hız kazanan kentsel dönüşüm projeleriyle diğer tüm inşaat projeleri, bina tamamlama sigortası kapsamına dahil edilmiştir. Bu şekilde, tüketicilerin yanı sıra arsa sahipleri de müteahhitlerinden bu sigortayı talep edebileceklerdir" denildi.

Bina tamamlama sigortasında yeni dönem: Bütün inşaat projeleri kapsamda!

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bina tamamlama sigortasıyla satıcı/müteahhidin; iflası, ölümü ve teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutu teslim edememesinin teminat altına alındığına dikkat çekilen açıklamada, teslim tarihini müteakip 12 ay içinde konutun teslim edilememesi halinde, mevzuata veya ruhsatlı projeye aykırı işlemler de teminat kapsamına dahil edilerek arsa sahipleri/tüketicilere sunulan korumanın güçlendirildiğine vurgu yapıldı. 

Ayrıca konutun sigorta şirketi tarafından tamamlanacak olması halinde, igorta şirketince gecikme süresince hak sahiplerine emsale göre hesaplanacak kira ödemesi yapılmasına ilişkin düzenlemeyle hak sahiplerinin olası mağduriyetlerinin engellendiği ifade edildi. 

Bina tamamlama sigortasında yeni dönem: Bütün inşaat projeleri kapsamda!

Açıklamada, ek olarak hem satıcının/müteahhidin hem de hak sahiplerinin ihtiyaçlarına yanıt verecek şekilde işleyiş kurgulandığına dikkat çekildi. Söz konusu açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu anlamda, hak sahiplerinin birikimlerinin teminat altına alınmasının yanı sıra satıcı/müteahhitlerin yasal olarak sunmakla sorumlu oldukları teminata, banka kredilerini tüketmeden ve teminat mektubuna başvurmadan ulaşabilme imkanı sağlanarak finansal alternatif yaratılmıştır.

Son olarak, sigorta şirketlerinin, satıcı/müteahhit üzerinde yapacağı risk değerlendirmesi ile projeye idari, teknik ve finansal risk denetimi sağlanması sonucu sigortanın risk yönetim fonksiyonu da devreye sokularak, inşaat sektöründe ikincil bir denetim mekanizmasının yaratılması sağlanmıştır. Böylece, kentsel dönüşüm ve ön ödemeli konut satış projeleri başta olmak üzere tüm inşaat projelerinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi konusunda önemli bir adım atılmıştır."

Hyundai Bayon'da hem indirim hem sıfır faiz fırsatı! Hyundai Bayon 2024 fiyat listesi!

Bu fiyatlardan konut yatırımı yapılır mı?

İki şehirde kiralık 31 gayrimenkul! Konut, iş yeri, ATM yeri, kafeterya...


 


Geri Dön