06 / 05 / 2024

Emekli maaşlarına haciz konulabilir mi, Emekli maaşına hangi durumlarda kesinti uygulanır?

Emekli maaşlarına haciz konulabilir mi, Emekli maaşına hangi durumlarda kesinti uygulanır?

Emekli maaşlarına haciz konulması mümkün mü, emekli maaşlarına hangi durumlarda kesinti uygulanır, emeklilikte hangi yaş düzenlemesi esas alınır, mahkumun emekli maaşını almak için emeklilik başvurusu nasıl yapılır sorularının cevapları haberimizde...



Emekli maaşlarına haciz konulabilir mi, Emekli maaşına hangi durumlarda kesinti uygulanır?

Yazar Ekrem Sarısu'ya Nevin İçöz isimli okuyucu, "Eşim 2012 yılında emekli oldu. Maaşını PTT’den alıyordu. Eşim maaşına endeksli birkaç banka ile anlaşarak kredi çekmiş. Bir zamana kadar bu krediler ödendi. Fakat sonra bazı sebeplerden ötürü ödenemedi. Belli bir zaman sonra bankaların alacakları Varlık Fonu’na devroldu. Şimdi de icralık. Size şunu sormak istiyorum: Varlık şirketleri icraya vermiş. Eşimin maaşı şimdi buraya kesiliyor. Böyle durumda varlık şirketinin buna hakkı var mıdır?" sorusunu yöneltti.

EMEKLİ AYLIĞINA HAK SAHİBİ İZİN VERMEDEN EL KONULAMAZ

Sarısu soruya cevaben, "Varlık yönetim şirketleri bankaların batık olarak tabir edilen alacaklarını satın alarak kendileri takip ve tahsil etmekte. Varlık yönetim şirketleri bankanın alamadığı alacakları uzlaşma, icra vb. yollarla tahsil etmeye çalışıyorlar.

Emekli aylıklarına emeklinin izni olmadan haciz konamaz. Şayet eşiniz bankalara emekli aylığına haciz konulmasına muvafakat (izin) vermişse (sorunuzdan verdiği anlaşıyor), varlık yönetim şirketi alacağını icra yoluyla tahsil eder." şeklinde ifadeler kullandı.

MAHKUMUN EMEKLİLİK BAŞVURUSUNU KİM YAPACAK?

Soru: Cezaevinden pandemi iznine çıkan mahkumun emeklilik için aranan sigortalılık süresi ve yaşı doldu. Ama mahkum olduğu için emekli olamıyor. Ne yapması gerekir?  

Cevap: Bir yıldan fazla ceza alan mahkumların, medeni hakları mahkemenin tayin ettiği vasisi tarafından kullanıldığından, cezaevinde yatan mahkum emeklilik şartlarını sağlamışsa vasisi mahkum adına emeklilik başvurusunu yaparak emekli aylığını bağlatabilir.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön