Ekonomi

Emekli maaşlarına ve ikramiyelerine ek zam geliyor! Ek zam ne zaman?

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre asgari ücretli ve emeklilerden oluşan 23 milyonluk kesim için ek zamlar yolda. İşte kulislerde konuşulan tarih ve zam oranları...

İktidarın 14 Mayıs'ta yapılması beklenen seçimlerden önce emekli ikramiyelerine ve maaşlara ek zam yapacağı iddia edildi.

Ankara kulislerinde konuşulanlara göre halen 1100 TL olan emekli ikramiyeleri 2500-3000 lira bandına yükseltilecek. Asgari ücrete yüzde 10, emekli aylıklarına ise yüzde 10 ile 20 arasında değişen oranlarda ek zam yapılacak. Bilindiği üzere asgari ücrete yüzde  54.66'lık zam açıklaması yapılırken bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, gerekli görülürse asgari ücrete yeni bir zam yapılabileceğini açıklamıştı.

Emekli maaş zammı yüzde 40 olarak planlanmış

Ekonomi Yazarı Mehmet Çetingüleç tarafından dile getirilen iddiaya göre 2023 yılının ilk 6 ayı için emekli maaşlarına yüzde 40 civarında bir artış planlanmış ancak bu oran ilk etapta yüzde 30 ile sınırlı tutularak kalan kısmı seçim öncesine bırakılmış. Emekli maaşlarında büyük bir erime olduğuna dikkat çeken Çetingüleç, enflasyon karşısında koruyucu zamların yapılmamasındaki en önemli etkenin emekli maaşlarının devlet tarafından ödeniyor olması olduğunu dile getirdi.

10 milyon asgari ücretli 13 milyon emekli

Asgari ücretin devlet üzerinde bir yükü olmadığın aksine SGP prim gelirini artırdığına işaret eden Çetingüleç, bu nedenle devletin emekli maaşını artırmada asgari ücreti artırmada olduğu kadar istekli olmadığını kaydetti.  İktidarın yaklaşık 10 milyon asgari ücretli ve 13 milyon emekliden oluşan büyük seçmen pastasından alacağı payı artırmak için Nisan ayında elindeki tüm kozları sahaya süreceğini belirten Çetingüleç, seçimden önce 21 Nisan'da Ramazan Bayramı, 28 Haziran'da ise Kurban Bayramı olduğunu, emeklilerin yılda iki kez aldığı ikramiyede birinci ikramiye döneminin iktidara hamle yapma fırsatı tanıdığın ifade etti.

Cumhuriyet tarihinin en büyük vergi affı

İktidarın asgari ücretli ve emekli dışında kalan diğer kesimleri memnun etmek için keseyi sonuna kadar açmış durumda olduğunu savunun Çetingüleç,  "Herkese para dağıtılıyor. Cumhuriyet tarihinin en büyük affı yolda. Devlet vergi, prim, ceza gibi ödenmemiş alacaklarının faizlerinden "düzenli vergi ödeyenleri kızdırma ve caydırma" pahasına vazgeçiyor" ifadesini kullandı.