Emekli maaşlarında hesap kitap peş peşe yapıldı! 2025'te emekli olanlar 20 bin TL değil, 14 bin TL maaş alacak!
Milyonlarca emekliyi ilgilendiren son dakika hesabı yapıldı. 2025 yılında emekli olanların maaşları yüzde 35 daha düşük olacak. İşte ayrıntılar...
Son günlerde yeni emekli olacak kişilerin dilekçesini ne zaman vermesinin daha mantıklı olduğu sık sık gündemde tartışma konusu oluyor. Sözcü Gazetesi köşe yazarı Nedim Türkmen, bugünkü köşesinde emekli maaşları ile ilgili o hesaba yer verdi.
Türkmen, emekli maaşları hesaplanırken; prime esas kazançlar, prim gün sayıları, aylık bağlama oranları, hizmetin geçtiği yıllar ve yaş gibi faktörlerin etkili olduğunun altını çizdi.
"Ayrıca enflasyon ve büyüme rakamlarında ani değişiklik olunan senelerde, emeklilik dilekçesi verilecek zaman
da bağlanacak maaşın tutarını etkilemektedir" diyen Türkmen, bunun sebebinin de prime esas kazançların güncellenmesinde, enflasyon ve büyüme rakamlarına göre hesaplanan güncelleme katsayıları kullanılması olduğunu söyledi.
Nedim Türkmen, "2000 yılından sonra gösterge sistemi terk edilmiş, onun yerine sigortalıların prime esas kazançlarının ve kısmi maaşların güncellemesinde kullanılması amacıyla TÜFE ve GSYH gelişme hızı ile hesaplanan güncelleme katsayısı esası getirildi. 2000 ile 2008 yılları arasındaki katsayı hesabında TÜFE ve GH’nin yüzde 100'ü dikkate alınırken, Ekim 2008 sonrasında (TÜFE) yüzde 100’ü ile GSYH’nın yüzde 30’u dikkate alınmaya başlandı" bilgilerini verdi.
SGK aylık bağlama hesaplama sistemi ile seneler arasında bağlanacak emekli maaşını farklılaştırıyor. Bazen
daha fazla gün çalışılmasına ve daha çok prim ödenmesine rağmen, daha düşük emekli aylığı alınabiliyor. Yani burada, az çalışmak ve erken emekli olmak avantaj sağlayabiliyor.
2024 YILINDA EMEKLİ OLANLAR NEDEN YÜKSEK MAAŞ ALDI?
Nedim Türkmen, söz konusu yazısında "Şöyle ki; 2024 yılı içinde aylık bağlanırken ödediniz primler güncellenirken, bir önceki senenin (2023 yılı) TÜFE ve gelişme hızı dikkate alınıyor. TÜFE ne kadar yüksekse; emekli maaşınıza o kadar yansıyor ve yüksek oluyor. Gelişme hızının katkısı biraz daha sınırlı, yüzde 30’u kadar" ifadelerini kullandı.
2025 senesinde emekli maaşı bağlanırken, 2024 yılı TÜFE’si ve gelişme hızının dikkate alınacağını dile getiren Türkmen, "Yani 2025 senesinde emekli olurken, 2024 yılında emekliye TÜFE dışında ek verilen refah payı ya da seyyanen zamlar hesaplama kapsamına alınmıyor. Yalnızca TÜFE ve gelişme hızı dikkate alınıyor" şeklinde konuştu.
Nedim Türkmen, 2024 yılında emekli olanların; 2024 yılı Ocak ve Temmuz aylarında verilen artışların tamamını aldıklarını ve aylıklarına yansıdıklarına dikkat çekti. Burada rakamlar yüzde 49.25+24.73 oldu. Yani 2024 ve öncesinde emekli olanlar yüzde 86.16'lık oranı aldı.
2024 yılında emekli olmanın bir avantajı da bir önceki yılın (2023 yılı) güncelleme katsayısının da yüzde 64'e ulaşması oldu.
Türkmen, 2025 yılında emekli olacakların, 2024 yılında TÜİK’in açıkladığı TÜFE’yi ve büyüme hızının yüzde 30'unu alacağının, maaşlarına yalnızca bunun yansıyacağının altını çizdi ve şunları söyledi:
"2025 yılında emekli olanlar açısından mevcut resmi TÜFE ve büyüme tahminleri güncelleme katsayısının yüzde 40 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Bunun maaşlara yansıması ise yüzde 30-35 arası fark demek. Yani 2024 yılında şartları taşıdığınız halde emekli olmazsanız; 20 bin lira emekli aylığı alabilecekken 2025 yılında 14 bin lira, 30 bin lira alabilecekken yaklaşık 20 bin lira ve 40 bin lira alabilecekken yaklaşık 28 bin lira emekli maaşı alabileceksiniz."
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür Kaş depremini değerlendirdi! Fethiye-Burdur zonu ile devam ediyor! |