Emekli olan herkesi ilgilendiriyor: Promosyon alamayabilirler!
Son dönemde bir çok banka emekli maaşlarını taşıyan vatandaşlara 8 bin liraya varan promosyon bedelleri ödüyor. Fakat bu parayı almak için bazı şartlar var. Bu şartları sağlamayanlar ise 8 bin liralık promosyonu alamıyor. Peki emekliler böyle bir durumla karşılaşırsa ne yapmalı? Kendi işletmelerine emekli müşterileri çekmek isteyen bankalar, promosyon miktarlarında diğer bankalarla rekabete girerek artışa gitti ve ödemeleri 8 bin liraya kadar çıkardı
Emekli maaşlarına gelen zammın ardından bankalar da harekete geçirdi. Kendi işletmelerine emekli müşterileri çekmek isteyen bankalar, promosyon miktarlarında diğer bankalarla rekabete girerek artışa gitti ve ödemeleri 8 bin liraya kadar çıkardı. Hal böyle olunca emekliler yüksek promosyon ödemesi maaşlarını özel bankalara taşımaya başladı.
Fakat bazı özel bankaların 'özel' şartları var. Bu şartları sağlamayan vatandaşlar ise 8 bin liralık promosyondan yararlanamıyor. Peki böyle bir durumla karşılaşan emekliler nasıl bir yol izlemeli?
"BLOKE KOYAN BANKA HAKSIZ BULUNDU"
Konuyla ilgili Milliyet'e konuşan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu “Bankaların bu uygulaması Yargıtay Hukuk Genel Kurulu tarafından hukuka aykırı bulunarak bu konuda emsal bir karara imza attı" dedi ve "Emekli maaşı hacze tabi olmayan varlıklardandır. Bu sebeple Yargıtay Hukuk Genel Kurulu emekliye kredi verirken maaşını teminat olarak kabul edip bloke koyan bankayı haksız buldu" ifadelerini kullandı.
"EMEKLİLER İÇİN MÜJDELİ BİR HABERDİR"
"Bu emsal karar maaşını aldığı bankadan kredi çekmiş bulunan tüm emekliler için müjdeli bir haberdir" diyen Ağaoğlu, "Hiçbir bankanın kendisine borcu olduğu gerekçesi ile emekli maaşına bloke koymasına ya da maaşı rehin almasına, hukuk imkan vermez" diyerek emeklilere müjdeli bir haber verdi.
"CİMER ÜZERİNDEN ŞİKAYET EDİN!"
Sözlerine "Eğer bankanız emekli maaşınızı taşımanız izin vermiyorsa bankadan önce yazılı olarak talepte bulunulmalı, talebi kabul görmediği taktirde CİMER üzerinden şikayet edilmelidir" diye devam eden Ağaoğlu, "Bu nedenle emekliler kredi borcu olduğu için promosyon vermeyen veya yeterince promosyon tutarını yükseltmeyen başka bankaya transferine de imkan tanımayan bankaları, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’na (BDDK) CİMER üzerinden şikayet etmeli, Tüketici Hakem Heyeti’ne başvuru yaparak banka blokajının kaldırılmasına karar vermesini talep etmelidir" diye konuştu.
"İKRAMİYE BEDELLERİ HACZEDİLEBİLİR"
"Emekli maaşı haczi mümkün değil ama ikramiye ve promosyon bedelleri haczedilebilmektedir" diyen, Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Şayet emeklinin haciz takibine düşmüş borcu varsa ikramiyeleri bu borca mahsuben haczedilmesi söz konusu olup alacaklının alacak miktarında tenzil edilir. Emeklinin maaşına ise dokunulamaz. Fakat promosyon gibi ek paralar haciz kararı varsa haczedilir" dedi.
Ağaoğlu ayrıca, "Bazı özel bankalar promosyon verirken kredi kartı gibi şartlar öne sürüyor. Bankaların bunun gibi dayatmalarına karşı ne yapılabilir?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Tamamen kanunsuzdur. BDDK’ya şikayet edilsin. Emekli maaşının taşındığı banka müşteriye otomatik fatura ödeme talimatı veya kredi kartı alma zorunluluğu gibi hiçbir ek hizmet almaya zorlayamaz."
Gram altın için merak edilen kritik soru: Bin liranın altına düşer mi?
Flaş! Dolar bir kez daha Euro'nun üzerine çıktı!