Emekli olan kapıcı yeniden tazminat alabilir mi?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper " Hukukla ilgili tüm sorularınızı yanıtlıyor " köşesinde 'Emekli olan bina kapıcısının işine son verildiği zaman kıdem tazminatı verilir mi?! sorusunu yanıtladı.
Binamızın kapıcısı 2010 yılında emekli oldu kıdem tazminatını aldı ama bizim binada işe devam etti. Şimdi binamızı kentsel dönüşüm nedeni ile müteahhide veriyoruz. İster istemez kapıcının işine son vereceğiz. Kıdem tazminatı olacak mı? Olursa nasıl hesaplayacağız? Ş.B.
Önce sorunuzu yanıtlayayım, sonra bir konuda dikkatinizi çekeyim. Kapıcı emekli olduktan sonra da göreve devam etti. Bu durumda siz işine son vereceğiniz için kendisi kıdem tazminatını haketti. Ancak kendisine 2010 yılında zaten kıdem tazminatı ödenmişti. O tarihe kadar ödenen kıdem tazminatı tamam ama şimdi beş senedir daha çalışıyor.O halde yapacağınız hesap şöyledir: Bugüne kadar baştan beri hakettiği kıdem tazminatını hesaplayıp bulacaksınız. Bu sizin kıdem tazminatı borcunuzdur. Çıkan rakamdan 2010 yılında ödediğiniz rakamı düşeceksiniz, bu da sizin ödemeniz gereken kıdem tazminatınızdır.
Hesaplama böyle yapılacak.
ikinci dikkatimi çeken husus binanızın kentsel dönüşüm nedeni ile müteahhide verildiği yönündedir. İşte bu konudan söz edildiğinde iki defa düşünmek gerekir. Ben iki defa değil, sekiz on defa düşünüyorum. Zira şimdi müteahhitler kentsel dönüşüm adını kullanarak değerli semtlerdeki binalara göz dikti.
Daire sahiplerini bazen tatlı dille güzel güzel vaadlerle sözleşmeye zorluyorlar, bazen de tehditle. Ancak bunlardan bir kısmı o kadar çok inşaat işine el attı ki sonuçta bunun altından kalkamıyor. Bilin ki artık kentsel dönüşüm vatandaşın depremde hayatını kurtarmaktan çok ranttan pay koparma mücadelesine dönüştü. Her müteahhit gözünü diktiği bina maliklerine "Kentsel dönüşüm ihtiyacı var, yasal nedenlerle zorunlusunuz" diyor ve elinde önceden hazırlanmış sayfalar dolusu sözleşmeyi imzalatmaya çalışıyor. Bir yerde ekonomiyi ayakta tutma vesilesi sayıldığı için de buna müdahale yok.
Bu nedenlerle okuyucularımı bu konuda sık sık uyarma ihtiyacı duyuyorum.
Her bina yıkımı kentsel dönüşüm değildir, büyük çoğunluğu eskiden beri bildiğiniz kat karşılığı inşaat yapımıdır ve sistemi farklıdır. Dikkatli olun.
Posta