Emlak Terimleri

Kapıcıya tazminat ödenir mi?

Tazminat, hukuka aykırı bir eylem sonucunda meydana gelen maddi veya manevi zarara karşılık olarak ödenen bedel oluyor. Peki, kapıcının işten çıkarılması halinde tazminat hakkı doğar mı? Kapıcıya tazminat ödenir mi?

Kapıcıya tazminat ödenir mi?

Tazminat, hukuka aykırı bir eylem sonucunda meydana gelen maddi veya manevi zarara karşılık olarak ödenen bedel oluyor. Zarar ödencesi olarak da nitelendirilen tazminat zararların giderilmesini amacıyla sorumlu tarafından zarar görene ödeniyor veya mahkeme tarafından ödenmesine karar veriliyor.


Peki, kapıcının işten çıkarılması halinde tazminat hakkı doğar mı? Kapıcıya tazminat ödenir mi?


İş Kanunları gereğince apartmanlarda görev alan kapıcılar, tazminat şartlarını yerine getirmesi durumunda Kıdem Tazminatı almaya hak kazanıyor.

Kapıcı kıdem tazminatı hesabı yapılırken, tüm çalışanlar için en son alınan brüt ücrete ek olarak düzenli yapılan ayni ve nakdi ödemeler de hesaba dahil ediliyor. 


Kapıcılar için de bu hesaplama geçerli olduğundan genellikle oturmakta oldukları evin kira bedeli de kıdem hesabına dahil ediliyor. Aynı zamanda kapıcının elektrik, su, doğalgaz giderleri apartman yönetimlerince ödeniyorsa, hesaplamanın buna göre yapılması gerekiyor. 


Yargıtay

9. Hukuk Dairesi

Esas No : 1996 / 3107   

Karar No : 1996 / 14356 

Tarih : 25/06/1996


Özü : KONUTUNDA KANUN GEREĞİ BİR KİRA ÖDEMEKSİZİN OTURAN, AYDINLATMA, YAKIT VE SU PARASI GİBİ PARA İLE ÖLÇÜLEBİLEN MENFAATLERDEN DE YARARLANAN KAPICININ KIDEM TAZMİNATININ HESABINDA BU MENFAATLERİN DE DİKKATE ALINMASI GEREKİR.


DAVA  : Davacı, ihbar, kıdem ve kötüniyet tazminatı, fazla çalışma parası ile hafta ve genel tatili gündeliklerinin ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.


Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.

Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:


KARAR:


1. Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.


2. 1475 Sayılı iş Kanunu 14/11. maddesinde ihbar ve kıdem tazminatına esas alınarak ücretin hesabına 26. maddenin birinci fıkrasında yazılı ücrete ilaveten işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatlerin de gözönünde tutulması gerekir.

Davacı işyerinde kapıcı ve kaloriferci olarak çalışmış olup, kapıcı konutundan yasa gereği bir kira ödemeksizin yararlandığı gibi aydınlatma, yakıt ve su parası ödememek suretiyle de para ile ölçülebilen menfaatlerden de yararlanmaktadır. Böyle olunca kıdem tazminatı  hesabında belirlenecek günlük ücrete bu menfaatlerin de yansıtılması suretiyle kıdem tazminatının tespit edilerek hüküm altına alınması gerekir. Hatalı değerlendirme ile bu hususun dikkate alınmaksızın düzenlenen bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması bozmayı gerektirmiştir.


3. Davacının çalışma süresine göre ihbar önelinin sekiz hafta olduğu tartışmasızdır. Böyle olunca, dört hafta üzerinden ihbar tazminatının hesaplanması hatalıdır. Öte yandan, yukarıda ikinci bentte söz konusu edilen menfaatlerin de ihbar tazminatı hesabında nazara alınması gerekir. Yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir.


SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda gösterilen nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 25.6.l996 gününde oybirliğiyle karar verildi.



Kapıcı tazminatı yeni malik mi öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com