Ekonomi

Emekli olma planları yapanlara müjde! Maaşınızı yükseltebilirsiniz!

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur'lu emeklilikle ilgili hesaplar yaparken ne kadar maaş alacağını da merak ediyor. Emekliler maaşları yüksek olsun istiyorsa 1261 ayrıntısı oldukça önem arz ediyor. Peki emeklilikte 1261 ayrıntısı nedir? İşte ayrıntılar... Çalışmanın son senelerinde hizmet birleştirmenin önemi oldukça büyük

SSK ve Bağ-Kur'lu çalışanlarda erken emeklilik için 1261 gün ayrıntısı oldukça önem arz ediyor. Çalışmanın son senelerinde hizmet birleştirmenin önemi oldukça büyük. Hizmet birleştirmeyle birlikte emekli olduğunuzda alınabilecek maaş daha da artıyor. Maaşınızı tek kurumda birleştirmek için emekli olmadan kısa bir süre önce SGK hizmet birleştirmesi için başvuruda bulunmanız gerekiyor. Böylelikle emeklilik gününü 3 binden fazla gün kadar aşağı çekme imkanı bulunuyor.

Emekliler maaşları yüksek olsun istiyorsa 1261 ayrıntısı oldukça önem arz ediyor. Peki emeklilikte 1261 ayrıntısı nedir? İşte ayrıntılar...

 

 

TARİHE DİKKAT

Son 3.5 sene, yani 1261 gün ile emeklilik statüsünü kişiler kendi değiştirebiliyor. Emeklilik tarihinden önceki son 7 senenin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli sayılıyor.

Dolayısıyla 10 sene Bağ- Kur'lu olarak çalışmış olsanız bile emekliliğinize 1261 gün kala SSK'lı şekilde çalışmaya başlarsanız bu kurumdan emekli olma imkanınız bulunuyor.

Bu şekilde Bağ-Kur'a göre daha yüksek maaş alabilirsiniz. Son 7 sene, takvim olarak değil, sigortalı geçen 7 sene olmalı. Eşitlik durumunda ise son kurum değerlendiriliyor. 

HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NE ZAMAN YAPILMALI?

Birden fazla kurumda çalışmanız bulunuyorsa hizmet birleştirmesi gerçekleştirerek prim sayılarınızı tamamlama imkanınız da bulunuyor. 

Bunun için emeklilik döneminiz başlamadan bir süre önce SGK'ya başvuruda bulunarak, işlemi yapabilirsiniz. Mutlaka yazılı şekilde başvurulması gerekiyor. 

MEMURLARA AVANTAJI VAR

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; memurların hizmet birleştirmesi yapmaları onlara farklı fırsatlar da sunuyor. Memurlar hizmet birleştirmesini gerçekleştirerek 1 Ekim 2008 öncesi hizmetleriyle emekli aylığına esas teşkil eden derece ve kademelerini artırabiliyor. Bu şekilde maaşları da katlanıyor. 

1- HİZMET BİRLEŞTİRMESİ NASIL YAPILIYOR?

Hizmet birleştirme işlemi farklı sigorta kollarında çalışanların toplam çalışma zamanlarının birleştirilmesi anlamına geliyor. SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden gerçekleştirilebilir. Hizmet süreleri, nerede hizmet sundukları değerlendirilerek SGK ile yapılan yazışmalar neticesinde hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyete başlamadan önce çalıştığı süredeyi ekletmek için başvuu yapabilir. 

2- NE ZAMAN BAŞVURMAK GEREKİYOR?

Hizmet birleştirmesi farklı sigorta kollarında çalışanların emeklilik süreçlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmaması için başvurudan önce yaptırmaları gereken bir işlem olarak biliniyor. Emekli olmadan bir sene veya 6 ay süre kaldığında SGK hizmet birleştirmesi için başvuruda bulunulması tavsiye ediliyor. Emekli aylığı alan kişiler bu durum için başvuruda bulunamaz. 

3- HİZMET BİRLEŞTİRMESİ ZORUNLU MU?

Zorunlu tutulmuyor. Yargıtay, hizmetlerin birleştirilmesinin zorunlu olmadığı, kişinin menfaatlerine göre istek ve iradesine bağlı olduğunu görüşünü belirtiyor. Yargıtay'a göre, bazı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının tek başına aylık bağlanmasına yeterli görülmesi halinde diğer kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde "sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin de bu yönde olması koşuluyla" zorunluluk koyulmuyor.

4- HİZMET BİRLEŞTİRME İLE ERKEN EMEKLİ OLMAK MÜMKÜN MÜ?

Emekliliği erkene çekmeye ilişkin bir uygulama bulunmasa da istisnai bir durumda emeklilik öne çekilebiliyor. Bağ-Kur'lu olan kadınlar emekli olmak için 7 bin 200, erkekler de 9 bin gün prim öder, SSK'da ise kadınlar için bu süre 5 bin erkekler için de 5 bin 975 gün olarak belirlenmiştir.

2008'de hayata geçirilen düzenlemeyle 7 sene kuralı kaldırıldı. Kişiler primlerini Bağ- Kur'dan SGK'ya aktarabilecek şartlara sahip olması durumunda gün farkından faydalanarak erken emekli olma imkanı yakalayabilir.

5- HİZMET BİRLEŞTİRME HİZMET PUANINI ETKİLİYOR MU?

Emekli olmadan önce çalışma sürelerini birleştirerek prim günü sayılarını yükseltebilirler. Birden fazla kurumda yapılan çalışmaların birleştirilmesi hizmet puanını yükseltir ancak, kademe, dereceyi, prim kesintilerine yansımaz.

6- UYGULAMADAN KİMLER YARARLANABİLİR?

SGK'ya prim ödeyenler, Emekli Sandığı'na bağlı olanlar, SGK Kanunu 506. numaralı maddeye göre kurulan emekli sandıklarına bağlı olanlar, Bağ-Kur'lu esnaf, sanatçı, bağımsız çalışanlar faydalanabilir. Özellikle kamu çalışanlarının emekli aylıklarını olumsuz etkilememesi amacıyla hizmet birleştirme işlemini ertelememesi gerekli.

Sağlık şartları veya teknik şartlar kişilerin başvuru yapmasına engelse; yasal varisler de başvuruyu yapabiliyor. Vefat halinde hak sahipleri de birleştirme isteyebilir.

7- NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yalnızca prim ödenen günler sayılır. Hizmet birleştirme hesabında 1 Ekim 2008 tarihi önem arz ediyor. Bu tarihten önce sigorta kaydı yapılan vatandaşların farklı kurumlara bağlı prim günleri sayısı 1261'i bulan olarak esas görülür.

Elektrik zammıyla gıda fiyatları katlanabilir!

Kripto paralar bu 3 gelişmeye kitlendi! İşte yön belirleyecek o gelişmeler...

Akaryakıta gizli zam! Görenler şokta!

Piyasalar karışacak! Yüklü faiz artışına hazır mısınız?

Çok az kişi biliyor! E-Devlet'te paranız birikmiş olabilir!

Milyonlarca emekliye müjde! Rekor ikramiye geliyor!