Ekonomi

Emekli olmak için gün sayanlar dikkat! Daha yüksek maaş alanın yolları nelerdir? İşte maaş arttırma yöntemi!

Çalışanlar çoğu zaman erken emekli olmanın yollarını ararlar. SGK girişi olanlar, çalışma hayatlarının ne zaman son bulacağını araştırıyor. İşte erken emekliliğe dair bilinmesi gerekenler!Aranan şartları yerine getiren vatandaşlar başvuru yaparak erken emekli olabilirler

Prim gün sayısında yapılan düşüşler ile heyecanlanan çalışanlar kısa sürede maaşları bitmeden, tükenmeden emekli olabilecek. Aranan şartları yerine getiren vatandaşlar başvuru yaparak erken emekli olabilirler.

 

İşte haberin detaylar…

SİGORTALI ÇALIŞANLAR BU HAKTAN FAYDALANACAK!

Sigortalı olan yani 4A 4B ve 4C’li çalışan vatandaşlar bu haktan faydalanabilecek. 1999 tarihinden önce sigorta girişi bulunanlar, bu durum sizi ilgilendiriyor. Sigorta başlangıç tarihi kadar sigortalı çalışılan yıllar da önem arz ediyor. Yani 15 yıl boyunca sigortalı olarak devlet kayıtlarında bulunmanız gerekmektedir. 3600 gün prim gün sayısı olarak adlandırılır. Bu süreyi tamamladığınız zaman erken emekli olmak için bir engel kalmaz. Yapılması planlanan çalışmalardan bir tanesi de 3600 günlük süreyi düşürmeye hakkında olacak. Ancak en son düzenlemeye ve kanuna göre 3600 gün zorunlu ve gerekmektedir.

Yakın bir tarihte çıkarılan kanun ve yönetmelikler ile beraber emekli olmak için yaş şartının da yerine getirilmesi gerekiyor. Yaş sınırını doldurmayan vatandaşlar prim gün sayısını doldursa bile emekli olamayacak. Diğer şartlarla beraber yaş şartını sağlayan vatandaşlar ise öncelikli olarak emekli edilecek. Kadınlarda 54 erkeklerde ise 55 yaş üzeri olmak gerekiyor. Eğer prim günlerinde eksik varsa o zaman yaşlar da yükseliyor. Kadınlarda 58’e çıkan yaş haddi erkekler de ise 59 olarak belirlendi. Emekli maaşları kişilerin işe başlama tarihlerine göre oluşturulur.

DAHA FAZLA EMEKLİ MAAŞI ALMANIN FORMÜLÜ!

Emekli maaşını yükseltmek bağlamında ilk kullanılması gereken formüllerin başarı seviyesi için olası ise 8 ile 10 yıl önce planlama yapılmaya başlanması gerekmektedir. Ancak bu kadar zamanınız yoksa son 2 yılda çok önemlidir. Emeklilik maaşı bağlamında Bağ-Kur yerine SGK üzerinden emekli olunması daha avantaj olarak görülür.

NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?

Emeklilik yaşı hesaplanırken çalışılan kurum ve ilk çalışmaya başlanılan dönem göz önünde bulundurulmaktadır. Bu bilgilere ek olarak da SGK kapsamında sigorta sistemi 4A, 4B ve 4C olmak üzere üçe ayrılıyor. Bu noktada çalışılan sigorta sistemi de emeklilik yaşı hesaplamasında en önemli etkenlerden biridir.

Erken emekli olmak isteyen kadınlara müjde! Fırsat ayağınıza geldi!

Zorunlu trafik sigortası neleri kapsar? Zorunlu Trafik Sigortasının genel şartları nelerdir?