Emekli taban maaşı nasıl yükseltilir?
Emeklilik döneminde yüksek maaş almak isteyen vatandaşlar için, çalışırken atılan adımlar çok önemlidir. Emeklilik maaşını belirleyen en önemli unsur, aktif çalışma dönemindeki kazancın yüksekliği olarak öne çıkıyor.
Emeklilik döneminde yüksek maaş almak isteyen vatandaşlar için, çalışırken yapmış oldukları atılımlar öenm taşıyor. Fakat, sadece yüksek kazanç elde etmek yeterli değil, bu kazancın da doğru şekilde belgelenmesi ve çeşitli stratejilerle desteklenmesi lazımdır.
Çalışan vatandaşların en büyük hayali emekli olmak ve bu dönemde rahat bir yaşam sürebilmektir. Emeklilik tarihi, işe giriş tarihine göre belirlenirken, emeklilik maaşını yüksek tutmak da yine tamamen çalışan vatandaşın elindedir. Buna göre, yüksek emekli maaşı almanın yolları nelerdir?
ÇOK PRİM Mİ, YÜKSEK AYLIK MI?
takvim.com.tr'de yer alan habere göre; Çok çalışmak ya da çok prim gününe sahip olmak tek başına emekli aylığını yükseltmeye yetmemektedir. Hatta prim günü daha az olana, günü fazla olandan daha çok aylık bağlanabiliyor. Brüt maaşının yani prime esas kazancı önem taşımaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilen kazanç yükseldikçe emekli aylığı da yükseliyor. Öte yandan, 3 döneme ilişkin farklı aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayıları nedeni ile bu oranların yüksek olduğu dönemlerde primi daha fazla olan hak sahipleri daha yüksek emekli maaşı alıyor.
Öte yandan, birden daha fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancı da yükseltmektedir. Kaç yerde sigortalı olursanız olun, prim gün sayısı açısından 1 ay '30 gün' sayılıyor. Prim gün sayısı değişmiyor fakat kazançlar yükseliyor.
SSK'DAN EMEKLİLİK ÖNCELİĞİNİZ OLMALI
1 Ekim 2008'den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu, son 3.5 yıldaki çalışmaları belirlemektedir. Son 7 senelik sigortalılık süresinin yarısından bir fazla olan 1261 gün çalışma hangi statüde gerçekleşmişse o statüden emekli olunuyor. İmkanınız varsa bu kurala uyup son 1261 gün sigortalı bir iş yerinde çalışıp SSK'dan emekli olun. Daha erken emekli olabilir, yüksek kazanç bildirirseniz yüksek maaş alırsınız. Ayrıca, emekli aylığı hesaplanırken tüm çalışma hayatına bakılıyor. Bu nedenle sadece son 1-2 yılı düşünmeyin.
DİLEKÇE TARİHİNE DİKKAT EDİLMELİ
Emeklilik dilekçesinin tarihi de önem taşımaktadır. Burada dilekçeyi senenin sonunda ve senenin başında vermek arasında hesaplama farkı bulunuyor. Emeklilik dilekçesini yılbaşından önce mi yoksa sonra mı vermenin daha avantajlı olduğunun tespiti için o sene emekli aylıklarına yapılan kümülatif zam oranı ile o yılın güncelleme katsayısının (o yılın TÜFE artış oranı+ülke büyümesinin yüzde 30'u) mukayese edilmesi gerekmektedir.