26 / 06 / 2024

Emekli zammında son dakika! Milyonlara 3'lü zam müjdesi! SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı kaç lira olacak?

Emekli zammında son dakika! Milyonlara 3'lü zam müjdesi! SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı kaç lira olacak?

Emeklilerin, dul ve yetimlerin maaşları önümüzdeki Temmuz ayında yüzde 20-25 oranın zamlanırken, söz konusu bu artış bazı emeklilerin promosyonuna da yansıyacak. 



Milyonlarca kişi tarafından merakla beklenen emekli ve memur zammının kesinleşmesine artık son 1 veri kaldı. 3 Temmuz Çarşamba günü de TÜİK tarafından Haziran ayı enflasyonu açıklanacak. Söz konusu bu rakamla birlikte de 16 milyon emeklinin ve 4 milyon memurun alacağı maaşlar kesinlik kazanmış olacak

6 AYLIK ENFLASYON BEKLENTİSİ YÜZDE 25,86

Sabah'tan Mete Dirice imzalı habere göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi yayımlandı. Söz konusu ankete göre Haziran ayı enflasyon beklentisi 2,56 şeklinde oldu. Yine bu rakamlara göre Tüketici Fiyat Endeksi'nin 2.340,26'ya yükselmesi bekleniyor.

Yaklaşık olarak 16 milyon emekli, dul ve yetimin faydalandığı banka promosyonunda kampanyalar devam ederken, bazılarının alacağı ödemeler önümüzdeki Temmuz ayı ile beraber daha da artacak. Temmuz ayında aylıklara yansıtılacak zam, pek çok emeklinin, dul ve yetimin promosyonunu da yükseltmiş olacak.

Yine buradan esasla yapılan hesaplamalara göre Ocak-Haziran dönemi 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,86 şeklinde olacak. Yani kabaca enflasyonun yüzde 26 bandında olması bekleniyor. 

Emekli zammında son dakika! Milyonlara 3 lü zam müjdesi! SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı kaç lira olacak?

EMEKLİ VE MEMUR MAAŞI HESAPLAMA TABLOSU 2024

6 aylık memur enflasyon farkı: Yüzde 9,44
6 aylık enflasyon: Yüzde 25,86 
6 aylık memur enflasyon farkı dahil zam oranı: Yüzde 20,04
6 aylık memur toplu sözleşme zammı: Yüzde 10
6 aylık SSK, Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 25,86

1. KÖK MAAŞ ZAMMI REFAH PAYI HARİÇ YÜZDE 25'İ AŞACAK

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Temmuz ayı enflasyon artışları yaklaşık yüzde 26, memur ve memur emeklilerinin Temmuz artışı da yaklaşık olarak yüzde 21 civarında olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 2 senedir uygulanan refah payının Temmuz'da yeniden gündeme gelmesi bekleniyor.

Ayrıca konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre enflasyon zammına ilaveten yüzde 5-15 arasında farklılık gösteren rakamlar masada bulunuyor. Enflasyon rakamlarının kesinleşmesi sonrası ekonomi yönetimi kararını verecek. 


SSK, BAĞ-KUR VE MEMUR EMEKLİSİ ZAMMI İÇİN EŞİTLEME FORMÜLÜ

Yine aktarılan detaylara göre memur emeklisi de enflasyon farkı ve toplu sözleşmeye göre zam alıyor. Ocak 2024 döneminde SSK, Bağ-Kur emekli zammı yüzde 37,57'den refah payıyla yüzde 49,25 seviyesine yükseltilmiş ve memur emeklisi ile eşitlenmişti.

Temmuz döneminde de yine bu eşitleme formülü masada bulunuyor. Eğer eşitleme formülü uygulanırsa memur emeklisi yüzde 5'in üzerinde ek zam alacak.

Emekli zammında son dakika! Milyonlara 3 lü zam müjdesi! SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı kaç lira olacak?


2. 10 BİN TÜRK LİRASI OLARAK UYGULANAN EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI ARTACAK

Hazine desteğiyle uygulanan 10 bin Türk Lirası en düşük emekli maaşı da Temmuz'da artacak. 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 26'ya göre hesaplandığı zaman düşük emekli maaşı 12 bin 500-13 bin TL civarında belirlenecek.

Pek çok kişiyi yakından ilgilendiren en düşük emekli maaşı için en güçlü 2. senaryo da 1 yıllık enflasyon beklentisi hesabı oldu. Burada Haziran sonrası yıllık enflasyonun yüzde 35-40 bandına oturması da bekleniyor. Buna göre hesap yapıldığı zaman en düşük emekli maaşının 13 bin 500-14 bin TL civarında olabileceği hesaplandı.

3. EMEKLİ PROMOSYONLARININ DA ARTMASI BEKLENİYOR

SSK, Bağ-Kur ve memur emeklisi 2024 Ocak döneminde yüzde 49,25 oranında zam aldı. En düşük emekli maaşı 10 bin Türk Lirası'na yükseltildi. Bununla birlikte özel bankaların müşteri kazanma iştahı da arttı. Promosyon kampanyaları 18 bin Türk Lirası bandına kadar yükseldi. Asgari emekli promosyon tutarı maaşa göre 8 bin Türk Lirası ila 12 bin Türk Lirası arasında değişen tutarlarda belirlendi.

Temmuz ayı zammı sonrası en yükseği 18 bin Türk Lirası şeklinde uygulanan emekli promosyon kampanyalarının 20 bin Türk Lirası ve üzerine çıkması bekleniyor.


BANKA PROMOSYONLARINDA 4 FARKLI DİLİM VAR

Bankaların promosyon tutarları 4 maaş dilimine göre değişiyor. Söz konusu bu maaş dilimleri geçtiğimiz Nisan ayında Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından '10 bin TL'nin altı', '10 bin-14 bin 999 TL arası', '15 bin-19 bin 999 TL arası' ve '20 bin TL ve üzeri' şeklinde olacak şekilde yeniden belirlendi. Emekliler, dul ve yetimler, maaşlarının denk geldiği dilim için belirlenen promosyon tutarını alabiliyor.

AYLIKLAR YÜZDE 20-25 ARTACAK

Temmuz'da emekli aylıkları artış gösterecek. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kök aylıklarına yansıtılacak olan zam oranı yüzde 25, memur emeklilerinin artışı da yüzde 20 seviyelerinde bekleniyor. Söz konusu bu zam ile pek çok emekli, dul ve yetime bir üst maaş diliminin promosyon tutarından faydalanma yolu açılacak.

 

Kira yardımı alan yüz binlerce kişiye büyük şok! Ödemeler bu ay sona eriyor!

Harem altın fiyatları 11 Haziran 2024: Tam altın ne kadar canlı? Yarım altın fiyatı kaç lira? Gram altın kaç TL?

Asgari ücretliye özel TOGG fırsatı geliyor!


Geri Dön