Kent Haberleri

Emekliler düşük maaşlara tepkili: Kiraya yetmeyen maaşla nasıl geçineceğiz? 

Emekliler hayat pahalılığından dert yanmayı sürdürürken, fahiş kiralar da durumu zorlaştırıyor. Emekliler maaşlarının kiraya bile yetmediğine dikkat çekiyor. İşte ayrıntılar...

Artan enflasyonla beraber geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlar maaşlarının düşük kalmasına tepki gösteriyor. Aksaray'da emekliler hayat pahalılığından yakınırken, maaş ve kira karşılaştırması da gündeme oturdu. 

Emekli maaşıyla geçinemediklerini söyleyen emekliler, maaşlarının en düşük 20 bin TL olması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Emekli Harun Karaman, konu ile ilgili konuştu ve "11 bin 500 emekli aylığı alıyorum, 3 bin 500 kira veriyorum kaldı 8 bin TL. İki kişiyim biri yengen biri ben. Ayda 5 bin de ben yiyorum, Bana 20 bin TL gerekiyor. Reise söylüyorum 20 bin lira yaparsa bana maaş yeter, ya kiramı versin fazladan maaşın dışında ya da maaşımı 20 bin TL'ye yükseltsin" ifadelerini kullandı. 

Emekli Seyfullah Gültekin de emeklilerin açlıktan öldüğünü dile getirdi ve "Kendilerine geldi mi 50 bin lira, 60 bin TL artış yapıyorlar, bize bin lira bin 500 lira zam yapıyorlar. Vermeden aldılar, akaryakıta zam, A’dan Z’ye zam. Neresinde yani zam bizim aylıklar nerede, bana göstersene. Sigaraya yüzde 38 zam. Ben geçinemiyorum ben açlıktan ölüyorum arkadaş. En düşük emekli maaşının 20 bin TL'den düşük olmaması lazım" şeklinde konuştu. 

Evinin kira olmadığını belirten emekli Seyfullah Gültekin, "Kirada olan bir arkadaşın Aksaray'da en kötü konut 8 -10 bin TL kirada. Artı bin lira da buna ev interneti telefonu giderler 9 bin TL. 8 bin TL ile nasıl geçineceğiz? Daha elektriği, suyu, mutfak masrafı, doğal gazı yok. O yok bu yok nereye yetiştireceksin? Hadi bir de öğrenci varsa... Öğrenciye günlük 20 lira versen almaz 50 lira versen seni gocundurur"

Abbas Kılıç da "En düşük 20 bin TL olması gerekiyor. Ne alınıyor ki şimdi? Emekli aylığı senin oturduğun evin kirasına yetmiyor.  Verecekleri bir şey yok ki, veremezler yani" ifadelerini kullandı.

Emekli Mehmet Şimşek ise denetleme yapılmasının gerektiğini dile getirdi ve "Biri evi 5 bin TL'ye veriyor, biri 10 bin TL'ye veriyor, biri 15 bin TL'ye veriyor. Nasıl olacak bu? Bu baştakiler eğer bilmiyorlarsa ben bir fikir vereyim, Sayın Cumhurbaşkanımız valileri, kaymakamları, emniyet amirlerini, belediye başkanlarını toplayacak ve bunlara baskı uygulayacak" diye konuştu. 

Arif Çökez adlı bir başka vatandaş da şu an 13 bin 500 TL maaş aldığını, çalıştığı iş gücüne göre 25 bin TL alması gerektiğini aktardı. 

"Vatandaşlarımız kiracı, öğrenci okutuyor, okutamayanlar ne yapsın? Perişan olurlar" diyen Çökez, "En az tabana göre çalışma iş gücüne göre 25 bin TL yapılması gerekiyor. Bu kirada oturan vatandaşlarımız, ben de kirada otursam 25- 30'dan aşağı bana da yeterli olmaz" ifadelerini kullandı. 

Satılık konut fiyatlarında yüzde 10-15'lik gevşeme bekleniyor!

İBB asgari ücretliye ve emekliye ne kadar kira yardımı verecek? İBB-KİPTAŞ kentsel dönüşüm başvurusu nasıl yapılır? 

İnşaat sektöründeki malzeme ve işçilikteki artışlar görenlere 'yok artık' dedirtti! İşte sektörün en büyük sorunu!