Kent Haberleri

2025'te emekli olacaklara yüzde 30 daha düşük maaş endişesi büyüyor! Emekliler erken dilekçe vermeye hazırlanıyor!

Türkiye’de uzun süre kamuoyunu meşgul eden Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi uygulama alındıktan sonra, yeni bir tartışma gündeme geldi. 2025'te emekli olanların daha düşük maaş alacağı iddiası ortalığı karıştırdı. İşte ayrıntılar...

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren düşük emekli maaşı ihtimali gündeme resmen bomba gibi düştü. Hem emeklilik yaşı dolanlar hem de EYT kaynaklı emekliliğe hak kazananlar, “yılbaşından önce emekli olsam mı?” yoksa “emekliliği gelecek seneye bırakıp kıdem tazminatımı mı artırsam?” düşüncelerine girmeye başladı. 

2024 yılına ilişkin enflasyon rakamları  yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladıktan sonra, düşük emekli maaşı tartışması daha da alevlendi. Merkez Bankası 2024 yılı için yüzde 37-42 arasında öngördüğü enflasyon patikası, büyük ihtimalle üst sınırın yakınlarında bir seviyede gelecek. 

Peki 2025'te emekli olanlar ne kadar daha düşük maaş alacak? İşte ayrıntılar... 

Ekonomimcom'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre; sosyal güvenlik uzmanları, analizlerinde bir sigortalının 31 Aralık 2024 tarihinden önce emekli olması halinde, alacağı maaşın, 1 Ocak 2025 tarihinden sonra emekli olursa alacağı maaştan yaklaşık yüzde 30 daha fazla olacağını belirtiyor. 

Aslında çok karmaşık olan emekli aylığı hesaplama yöntemine göre maaş bağlama katsayısını etkileyen önemli detaylardan biri de geçmiş sene gerçekleşen enflasyon oluyor. 

Gerek OVP’de yer verilen öngörüler, gerekse de Merkez Bankası’nın gerçekleşme beklentileri yakın ölçüde gerçekleşmesi durumunda, izleyen yıllarda enflasyon belirgin bir azalma sürecine girecek. Bu durumda da sene geçtikçe yeni emeklilerin ellerine geçecek maaş, biraz daha azalacak. 

İşte bu endişeyi taşıyan sigortalıların önemli kısmı sene sonu gelmeden emeklilik dilekçesi vermek için hazırlanıyor.

Bu durum kuşkusuz ekonomi yönetimini memnun etmiyor. Çünkü SGK’nın aktüeryal dengesini dikkate aldıklarında, mevcut emeklilerin maaşlarının ödenmesinde zorlanan sistem, yüzbinlerin daha eklenmesiyle daha da zora girmiş olacak. 

Geçtiğimiz aylarda da  emeklilik sisteminde köklü değişikliklere ilişkinhazırlıklar yapılacağı gündeme gelmişti. Ekonomimcom'da Besti Karalar imzasıyla yayımlanan haberde; prim ödeme gün sayısına göre maaş hesaplama sisteminin değişeceği, geliri en düşük emekli aylığı altında olan emeklilere 6 ayda bir seyyanen artış verilmesi yerine sosyal desteklerle tamamlanacağı belirtilmişti. 

Son günlerde ise OVP’de yer alan tamamlayıcı emeklilik sistemi başlığı ile ilgili çeşitli haberler gündeme gelmeye başladı. Buna göre, bir nevi kıdem tazminatı fonu getirileceğine yönelik içerikten endişeye kapılan sigortalılar, yıl bitmeden emeklilik dilekçesi verme hazırlığına başladılar. 

Sonuç itibarıyla ilgililer bu konuyla ilgili kamuoyuna tatmin edici bir açıklamada bulunmazlarsa, SGK senenin son günlerinde ve 2025 yılının ilk günlerinde tıpkı EYT döneminde olduğu gibi çok yoğun mesai yapacak. 

Altın alalım mı, bekleyelim mi? İslam Memiş rakam verdi! Bu seviyede yüzde 70 alım yaparım...

TEB Eylül 2024 emekli promosyonu için tavan rakamı açıkladı!

Bu ay hesaplara 9 bin 77 TL yatacak! Yeni zamlı evde bakım maaşı sorgulama nasıl yapılır?