Kent Haberleri

Hanelerin yüzde 73'ü kira vermiyor, kiracıların büyük kısmı piyasadan daha düşük kira ödüyor!

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı sonuçlarına göre, oturulan konuta sahip olanların oranı 2022'ye göre 0,5 puan azalarak 2023'te yüzde 56,2 oldu. Ekonomist Nejat Özonay, "Hanelerin yüzde 73'ü kira vermiyor, kiracıların büyük kısmı piyasadan daha düşük kira ödüyor" dedi. İşte o paylaşım

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı sonuçlarına göre, Türkiye'de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri yüzde 70,7 arttı ve 167 bin 983 Türk Lirası oldu. 

Ayrıca yine TÜİK tarafından açıklanan, Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistiklerinin hesaplandığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2023 yılı sonuçlarına göre, oturulan konuta sahip olanların oranı 2022'ye göre 0,5 puan azalarak 2023'te yüzde 56,2 olarak hesaplanırken, kirada oturanların oranı yüzde 27,8, lojmanda oturanların oranı yüzde 0,9, kendi konutunda oturmayıp kira ödemeyenlerin oranı ise yüzde 15,1 olarak gerçekleşti. 

Garanti Bankası’nda Hazine, Ticari Bankacılık ve Kurumsal Bankacılık gibi farklı departmanlarda 13 yıl görevlerde bulunan ekonomist ve eski bankacı Nejat Özonay, https://twitter.com/NejatOzonay resmi X sosyal medya hesabından hane halkının ana harcamaları ile ilgili bir paylaşımda bulundu ve kira bedellerine dikkat çekti. 

Özonay'ın paylaşımında "Bir hane halkının ana harcamaları nedir?

Kira
Doğalgaz
Elektrik
İletişim
Giyim
Gıda

. Hanelerin %73’ü kira vermiyor. %27 kiracı… Güncel kira olarak bakarsak %10 gibi bir kiracı grubu güncel ya da güncele yakın kira bedeli ödüyor. Toplamın %3’ü diyebiliriz… Büyük kesim piyasanın %30-90 altında ödüyor.

. Artık doğalgazdan şikayet eden vatandaş yok. Birim fiyat olarak dünya fiyatlarının çok altında olması bir yana,  bir çok aile 8-9 ay fatura ödemedi ya da minimal ödedi.

. Elektrik fiyatları artmadı, dolayısıyla da gelir artışına kıyasla düşük kaldı

. Telefon ve internet faturaları da uzun süre düşükten ödendi, son 1 yılda yeni fiyatlar oluştu, fakat 3-4 yıla yayıldığında çoğu maaş artışının altında kaldı

. Giyim enflasyona paralel arttı, maaşların üzerinde değil. Ayrıca yönetilebilir bir kalem.

. Gıdada bazı kalemler fazla arttı, bazıları daha az, bazıları bir arttı, bir durdu… Birer yıllık dönemler olarak kıyaslarsak sepet anlamında maaş artış oranlarından fazla değil.

Çoğu ana kalemde artışlar bu şekilde… Yüksek fiyatlara alışmak zor, fakat yüksek maaşlara hemen alıştık…" ifadeleri yer aldı. 

Peki vatandaşlar hane halkı harcamaları ile ilgili neler söyledi? İşte Nejat Özonay'ın o paylaşımına gelen yorumlar...

Cep telefonu faturalarına zam mı geliyor?

Bursa'daki yeni fay hattının araştırılması önergesi Meclis'te reddedildi!

Naci Görür 'İstanbul'da her an 7'den büyük bir deprem olabilir' dedi' Övgün Ahmet Ercan, 'kanıt gösterin' cevabını verdi