Harvard raporu: Kiracıların sadece yüzde 6’ya yakını ev alabiliyor!
Yüksek konut fiyatları ve faiz oranları, her yerde ciddi bir sorun haline geldi. ABD, 30 senenin en pahalı konut piyasasıyla boğuşuyor. Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nin son raporuna göre, ABD’deki kiracıların sadece yüzde 6’ya yakını ortalama fiyatlı bir konut alabiliyor.
Yeni bir konut satın satın almak isteyenler, size iyi şanslar… Konut maliyetleri tüm zamanların en yüksek seviyelerinde… Uygun fiyat krizi... Bu okuduklarınız, Amerikan basınında atılan başlıklar… Başlıklara sebep olan şey de, dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’ne bağlı Konut Çalışmaları Ortak Merkezi'nin yayınlamış olduğu son gayrimenkul raporu… Tüm dünyayı etkisi altın alan pandemi sonrası boşalan ve uzaktan çalışma sistemi yüzünden boş kalan ofisler yüzünden yeni bir gayrimenkul krizi yaşamasından korkulan ABD’de konut almak da hayâl oldu…
“Yüksek ev fiyatları ve faiz oranları, konut satın alma maliyetlerini tarihi yüksekliklere çıkardı” şeklinde başlayan rapora göre, ABD'de kiracıların yüzde 5.8’lik kısmının ortalama fiyatlı bir konut almaya gücü yetiyor. Dünya gazetesinden Emre Ergül imzalı habere göre çünkü konut sahibi olma hayâli olan kiracılar en az 30 senenin en pahalı konut piyasasıyla karşı karşıya. Sebebi de konut maliyetlerinin yüksek olmayı sürdürmesi, ortalama fiyatlı bir konut satın almanın aylık maliyeti, emlak vergileri ve sigortanın yüksek olması… Söz konusu rapora göre, “yüksek konut fiyatları ve faiz oranları, konut satın alma maliyetlerini tarihi yüksekliklere çıkardı, milyonlarca potansiyel ilk defa alıcıyı fiyatlandırdı, konut sahibi olma büyümesini yavaşlattı ve ırklar arası ev sahipliği uçurumlarını şiddetlendirdi.”
EV SAHİBİ OLMAK İÇİN GEREKLİ GELİR YALNIZCA 2.6 MİLYONDA VAR
Ortalama bir konut sahibi olmak isteyen kiracıların hanesine giren yıllık gelirin 120 bin dolar şeklinde belirlenmesi, kiracıların konut sahibi olmasını “fiyatlandırılıyor.” ABD Nüfus İdaresi’nin Amerikan Topluluğu Araştırması’na göre, ülke genelindeki kiracıların sadece yüzde 5.8'i (yaklaşık 2.6 milyon kiralık hane) ortalama fiyatlı bir konut almaya yetecek gelire, yüzde 3.5 peşinat ödemesine ve bu senenin ilk çeyreğinde yüzde 3 kapanış maliyetine sahip… Bahsedilen bu iki yüzde, kabaca 25 bin 300 dolar nakit verilmesi anlamı taşıyor. Merakla beklenen Harvard raporuna göre, kiracıların sadece yüzde 12'si bu kritere ulaşabiliyor.
Mortgage News Daily'e göre ABD’de ipotek oranları şu an için yüzde 7'nin üzerinde. Gayrımenkul satışı yapılan Realtor. com isimli sitenin Baş Ekonomisti Danielle Hale, "Bizim sitedeki ortalama liste fiyatı 2019 yılının Mayıs ayından bu yana yüzde 37.5 arttı... Artış gösteren ipotek oranlarıyla birleştiğinde satın alınabilirlik geriledi ve bir kırılma noktasına gelebilir" diye konuştu.
İLK EV ALMA YAŞI 33'TEN 35'E ÇIKTI
Mortgage talebinde yaşanan düşüş, kiracı olarak konut almanın ne kadar zor olduğunun bir göstergesi. Harvard’a göre, ilk defa konut satın alanlar için oluşturulan birincil ipotek oranı 2023 yılında yüzde 17, bir önceki sene de yüzde 22’ydi. “Bazı insanlar hayatlarının daha sonraki bir aşamasında, daha fazla paraya sahip olduklarında ilk defa konut satın alıyorlar” diye yazan Harvard araştırmacılarına göre, ilk defa ev satın alan kişiler 2023 yılında ortalama 35 yaşındayken, 1990'lı yıllarda 30 ila 33 yaş aralığındaydı.
Harvard raporunu manşete çeken Market Watch isimli yayın kuruluşu da gözlerin Amerikan Merkez Bankası’nda (Fed) olduğunu yazdı: "Fed'in yapması gereken; enflasyonu yüzde 2 hedefine geri getirmek, finansal sistemi uzun vadede ekonomik büyümeyi destekleyecek ve ipotekler de dahil olacak şekilde faiz oranlarını düşürecek sağlam temele oturtmaktır."
En düşük memur maaşı 23.608 TL, en düşük emekli maaşı 16.642 TL! Temmuz zammından önce seyyanen zam!
Gazeteci Emin Pazarcı kiracılara sordu: Arabanızı ya da arsanızı üçte biri fiyatına satar mısınız?