Kent Haberleri

Emeklilik dilekçesi verirken tarihe dikkat: Sadece 1 gün farka yüzde 30 fazla maaş alabilirsiniz!

Emeklilik dilekçesini 31 Aralık tarihinde verenler, 1 Ocak 2025 tarihinde verenlerden en az yüzde 30 daha fazla maaş alacak. İşte konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Gündemden düşmeyen emekli aylıklarının hesaplanmasına kullanılan formül uyarınca, 2024'te emekli olacak bir sigortalının aylığının 2025'teki emekliliğe göre en az yüzde 30 daha fazla olması yüzbinlerce kişinin yılbaşından önce emeklilik dilekçesi vermesine neden olacak.

Türkiye gazetesi yazarı İsa Karakaş, SGK'nın bu konuda henüz bir açıklama yapmadığını dile getirerek, şunları kaleme aldı

"Konu ile ilgili tüm veriler ortada iken MB ve OVP hedefleri belli iken SGK’nın ortaya çıkacak sosyal güvenlik tarihimizin en büyük farkına karşın aradan 8,5 ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen hâlen tedbir almaması, TBMM kapanmadan önce yasal düzenleme yapılmaması söz konusu sistemden hızla panik hâlinde kaçışların artmasına sebebiyet vermiştir."

"Zira 2024 senesi enflasyonu yüzde 42, 45, 46, 48… kaç gerçekleşirse gerçekleşsin 2024'te emeklilik dilekçesini verenler 2025'te emeklilik dilekçesini verenlere göre yüzde 30’lardan daha az olmayacak biçimde büyük avantajlar elde edecektir."

"Misalen özel sektörde çalışan bir işçi 31 Aralık 2024 günü emeklilik dilekçesini verdiğinde yalnızca 1 gün sonra yani 1 Ocak 2025 günü dilekçesini veren aynı çalışma şartlarına sahip işçiye göre yüzde 30’dan az olmayacak oranda daha yüksek maaş alabilecektir. Bu gerçekten de rekor farktır. Tolere edilemeyecek ve kabul edilemeyecek bir farktır."


EMEKLİ MAAŞI ZAMMI HESAPLAMA

Eğer Orta Vadeli Program (OVP)'de 2024 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 41.5 şeklinde açıklandı. Söz konusu bu tahmine göre ikinci 6 aylık enflasyon, yani SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin Ocak zammı yüzde 13.44 şeklinde olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın yaptığı Eylül ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre, 2024 sene sonu enflasyonu yüzde 43.14 şeklinde tahmin edildi. Söz konusu bu tahmine göre Ocak ayında emekliler yüzde 14.76 oranında zam alacak.

Ekonomistlerin katılım sağladığı AA Finans anketinde 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 42.84 şeklinde açıklandı. Buna göre emeklilerin zam oranı yüzde 14.52 seviyelerinde olacak.

FKB'nin anketinde 2024 sene sonu enflasyon beklentisi yüzde 49.39 şeklinde belirlendi. Söz konusu bu tahmine göre emeklilerin zammı yüzde 19.77 oranında olacak.

 

İnşaat ve perakende sektöründe kepenk kapatmalar yükselebilir!

Konut kredilerinde Ekim müjdesi: Faizlerin düşürülmesi ve kampanyaların başlaması bekleniyor! 

Yatırımcılar döviz ve mevduattan çıkarak konuta yöneldi! Yüksek faizlere karşı konut satışları artıyor!