Ekonomi

Emeklilik için gerekenden fazla prim gün sayısına ait primler geri alınabilir mi?

Emeklilik için gerekenden fazla prim gün sayısına ait primler geri alınabilir mi? sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında yer almaktadır. İşte merak edilen detaylar!

Emeklilik için gerekenden fazla prim gün sayısına ait primler geri alınabilir mi? sorusu emeklilik çatısı altında sıkça sorulmaktadır.

Peki Emeklilik için gerekenden fazla prim gün sayısına ait primler geri alınabilir mi? İşte detaylar…

EMEKLİLİK İÇİN GEREKENDEN FAZLA PRİM GÜN SAYISINA AİT PRİMELR GERİ ALINABİLİR Mİ?

Emeklilik için gerekenden fazla prim gün sayısına ait primler geri alınabilir mi? sorusu ve buna benzer prim soruları vatandaşlar tarafından sorulmaktadır.

Bu konuya dair yürürlükte olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun ile  ve bu kanundan öncesi için yürürlükte olup, uygulanan 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile de 2925 sayılı Tarım İşçileri Sosyal Sigortalar Kanunu (Tarım SSK), 1479 sayılı Bağ-Kur Kanunu ile 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanunu ve 5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununun emeklilik koşullarını düzenleyen maddelerinde de emeklilik için doldurulması gereken hizmet süresi, doldurulması gereken en az hizmet süresidir ve bu süre açık bir şekilde belirtilmiştir. Bundan dolayı kanunlarda emeklilik için gerekli görülen ve doldurulması zorunlu olan prim gün sayısı asgari prim gün sayısı yani alt sınır olarak düzenlenmiştir.

Emeklilikte fazla prim gün sayısından bahsetmek mümkün değildir, emeklilik açısından fazla prim gün sayısı diye bir şey yok. Bu nedenle de emeklilik için gerekli asgari prim gün sayısının üzerinde olan prim gün sayısına ait primleri geri alma olanağı yoktur, böyle bir uygulama bulunmamaktadır. Diğer yandan kişiye bağlanacak emeklilik maaşı hizmet süresine yani prim gün sayısına göre hesaplandığı zaman asgari prim gün sayısının üzerinde olan prim gün sayısı boşa gitmemektedir. Sadece 1 Ekim 2008 sonrası için asgari ücret veya düşük prime esas kazanç üzerinden SGK’ya bildirilmiş olan vatandaşların emeklilik maaşlarında bir miktar düşme meydana gelebilir. Bu durum 1 Ekim 2008 yılı sonrasına ait sigortalı hizmet süreleri için en düşük aylık bağlama oranı uygulanmasından kaynaklanır.

En fazla kaç gün süreyle istirahat raporu alınabilir?

Emeklilikte sigorta süresi nasıl belirlenir?

Yaşlılık aylığı için işten ayrılmak şart mıdır?