29 / 06 / 2024

Emeklilik nasıl iptal olur? 

Emeklilik nasıl iptal olur? 

Çalışma hayatının en önemli hedeflerinden biri olan emeklilik için sigorta primlerinin düzenli ödenmesi ve fiili çalışmanın kanıtlanması gerekiyor. Fakat son zamanlarda yükselen sahte sigorta vakaları birçok kişinin emeklilik hayallerini tehlikeye atmaktadır. 



2023 senesinde Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği'nin bildirdiğine göre 88 binden fazla sahte sigortalı ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Uzmanlar emeklilik hakkının kaybedilmemesi için 'hatır sigortası' gibi uygulamalardan uzak durulması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Sosyal Güvenlik Denetmenleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Şahin, sahte sigorta konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Şahin, sadece 2023 yılında 1533 sahte işyeri ve 88 bin 455 sahte sigortalının tespit edildiğini belirterek, denetimlerin teknoloji yardımı İLE daha da etkinleştirildiğini kaydetti.

FİİLİ ÇALIŞMA ŞARTI VAR

Buna göre, uzmanlar, emeklilik için sadece prim yatırmanın yeterli olmadığını, fiili çalışmanın da kanıtlanması gerektiğini vurguluyor. Bir yakınının işyerinde çalışmadan 'hatır sigortası' yaptıranların ileride emeklilik haklarını kaybedebileceği uyarısı yapıyorlar.

Emeklilik nasıl iptal olur? 

HİZMET DÖKÜMÜNÜZDEKİ HARFLERİN ANLAMI

takvim.com.tr'de yer alan içeriğe göre; Vatandaşlar, e-devlet üzerinden kolayca ulaşabilecekleri hizmet dökümlerini düzenli olarak kontrol etmeleri konusunda uyarılıyor. Özellikle 'Ş', 'K' ve 'S' gibi harflerin yer aldığı kayıtlar, sahte sigorta şüphesi olduğunu gösteriyor.

Ş (Şüpheli İş Yeri): Sigortalı bildiriminde bulunulan iş yeri hakkında denetim başlatıldığı anlamına gelir.
K (Kontrollü İş Yeri): Sahte sigorta potansiyeli yüksek görülen iş yerleri için kullanılır.
S (Sahte İş Yeri): Denetimler sonucu sahte sigortalı bildiriminde bulunulduğu tespit edilen iş yerleri için kullanılır.

EMEKLİLİK HAKKINIZI KAYBETMEYİN!

Uzmanlar öte yandan hatır sigortası gibi uygulamalardan uzak durulması ve şüpheli durumlarda vakit kaybetmeden SGK'ya başvurulması gerektiği konusunda uyarıyor. Aksi takdirde hem emeklilik hakkı kaybedilebilir hem de yasal yaptırımlarla karşı karşıya kalınabileceğini kaydettiler.

ÖNEMLİ UYARILAR YAPILIYOR

Öte yandan, fiilen çalışmadan kendinizi veya bir başkasını sigortalı gösterirmemeli. İş yeri sahibiyseniz eğer 'hatır sigortası' yapmamalısınız. Dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerekir. Hizmet dökümünüzü düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Bakan Işıkhan'dan 'zam yok' açıklaması! Ne asgari ücrete ne de emekliye refah payı zammı verilmeyecek!

Emekliye bu aya özel tam 12 bin TL yatıyor! Denizbank promosyon ne kadar? İşte Denizbank emekli promosyon 2024...

SSK, Bağkur, 4A, 4B Temmuz zammı tek tek hesaplandı! 10 bin, 12 bin, 13 bin, 14 bin TL maaş alanlar hemen bakın!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön