Kent Haberleri

Emeklilik yaşı 70'e çıkacak mı? EYT’liler dışındakiler kaç yaşında emekli olacak? Uzmanı açıkladı…

Kademeli emeklilik, emekli maaşlarına zam konuları gündemdeki yerini korurken, son günlerde emeklilik yaşının 70’e çıkarılması ile ilgili haberler çıkmaya başladı. Sosyal Güvenlik Uzmanı İsa Karakaş, EYT’liler dışında kalanlar için emeklilik yaşını açıkladı.

Kademeli emeklilik, asgari ücret ve emeklilik zammı gibi birçok konu gündemdeki yerini koruyor. Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında emeklilik sisteminde değişikliklere gidileceğinin sinyalleri veriliyor. Sosyal Güvenlik Sistemi’ndeki yapılması planlanan düzenlemeleri mercek altına alan Sosyal Güvenlik Başuzmanı ve Başmüfettişi İsa Karakaş emeklilik yaşının 70’e yükseleceği iddialarını son noktayı koydu.

 3,5 YIL İÇİNDE SİSTEM ÇÖKEBİLİR!

TGRT’den Kübra Çelepi’nin haberine göre, 18 yıl önce yapılan Sosyal Güvenlik Reformu’nun ardından giderek artan sorunlara neşter atılmadığını söyleyen İsa Karakaş, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun teşkilat yapısı, genel sağlık sigortası ve sosyal sigortalarla ilgili üç buçuk yıl içinde bir değişiklik yapılmazsa sosyal güvenlik sisteminin çökeceğini belirtti. Sosyal güvenlikle ilgili düzenlemelerin 20-25 yıllık projeksiyonlarla yapılması gerektiğini ifade eden Karakaş, bu durumun sadece emeklilik bekleyenleri değil, bizden sonraki nesilleri de etkilediğini belirtti.

Gelinen noktada,  2024 yılında emekli olanların, 2025’te emekli olacaklara göre yüzde 30'dan fazla maaş alacağına dikkat çeken İsa Karakaş, “Böyle bir güvenlik sisteminin sürdürülmesi mümkün değil. Bu  Bu kabul edilebilir bir sistem değil” diye konuştu.

 

EMEKLİLİK YAŞI​ ARTACAK MI?

Son dönemde gündemde sıkça yer eden emeklilik yaşı ile ilgili de açıklamada bulunan SGK Başuzmanı Karakaş, emeklilik yaşıyla ilgili bir yanlışı düzeltelim diye başladığı açıklamalarında şunları söyledi.

“Son günlerde 'emeklilik yaşı 70 yaşına çıkacak' gibi haberlere rastlıyoruz. Emeklilik yaşı 70 ‘e çıkmaz. 2006 yılında sosyal güvenlik reformu yapılırken emeklilik yaşı kadın, erkek fark etmeksizin 2048-2049 yılında zaten 65’e yükselecek. EYT’liler dışında kalanlarda en erkek emeklilik, kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaş. Kadınlara verilen bu avantaj daha sonra ortadan kalkacak. 2048 yılında kadın erkek ayrımı ortadan kalkacak, herkes için emeklilik yaşı 65 olacak.”

 

EMEKLİLİK YAŞININ 70 OLMASI MÜMKÜN DEĞİL

Emeklilik yaşının 70 olmasıyla ilgili ise Karakaş şunları söyledi: “Bu konuda ne kadar açıklama yapılırsa yapılsın, hangi yetkili konuşursa konuşsun, hiç kimse emeklilik yaşını yükseltemez. Zaten emeklilik yaşı 65'e çıkıyor. Siz kalkıp da bu şu anda emeklilikte kademe dediniz. Bunun 70’e yükselmesi mümkün değil”

Emeklilik yaşında Avrupalılar gibi olamayacağımızı belirten Karakaş, “70 yaşında emeklilik gerçeği yansıtmıyor. Çünkü dediğim gibi hiçbir hükümet buna cesaret edemez. Yaptığı zaman ikinci bir EYT'ye yol açar. Yani şu anda 9 Eylül 99'dan sonra sisteme girenler bir gün farkla 17 yıl - 20 yıl zaten geç emekli oluyorlar. Buna karşı ne dediler? Bizim emeklilik sistemimizi kademelendirin, daha adil hale getirin. Şimdi zaten böyle bir sıkıntı varken üstüne emeklilik yaşını birdenbire 65 veya 70'e yükseltirseniz ne olur? Kıyamet kopar. Böyle bir şey hangi hükümet olursa olsun mümkün değil. İşin gerçeği bu” diyerek sözlerini tamamladı.

Çok sayıda şehirde kiralar asgari ücreti geçti! İşte kiraların en pahalı olduğu 20 şehir!

Son 7 yılda altından sonra en karlı yatırım konut oldu

İslam Memiş'ten altın almak isteyenler için üç hamle! Böyle yapmayanlara geçmiş olsun!

2 banka konut kredisi faizlerini düşürmüştü: Şimdi 2 milyon TL'lik konut kredisinin taksiti hangi bankada kaç TL?