Ekonomi

Emeklilikte son 7 yıl kuralı!

Sosyal güvenlik sistemindeki uygulamalar sebebiyle emekli adaylarının kafası karışabiliyor. Bunlardan birisi de ‘son 7 yıl kuralı’. Emeklilikteki son 7 yıl kuralı emekliliğine birkaç sene kalan herkesin kulak kabartması gereken konu. Çünkü emeklilikteki son 7 yıl kuralı alınacak maaştan tutun da sigÖrneğin; sigortalı çalışan bir kişi daha sonra Bağkur’a geçiş yapabiliyor ya da memur olarak Emekli Sandığı’na prim ödeyebiliyor

Çalışma hayatı boyunca farklı sigortalılık statüsünde yer almak oldukça sık karşılaşılan bir durum. Örneğin; sigortalı çalışan bir kişi daha sonra Bağkur’a geçiş yapabiliyor ya da memur olarak Emekli Sandığı’na prim ödeyebiliyor. Öte yandan bir memurun işten ayrılarak sigortalı olarak çalışmaya başladığı durumları da görebiliyoruz.

Kısacası çalışma hayatında farklı statüde prim ödemesi gerçekleyebiliyor. Farklı statülerde çalışan bu kişilerin, emeklilik zamanları geldiğinde hizmetleri birleştiriliyor. Böyle bir durumda ise emekli olacak kişinin hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Bu durumun tespiti ise emekli olacak kişinin ilk sigorta yaptırdığı tarihe göre değişiyor:

11 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların hangi sigortalılık statüsünden emekli olacağına son 7 yıl kuralına bakılarak karar veriliyor.

21 Ekim 2008 ve daha sonra sigortaya kayıt olanlar ise tüm çalışma hayatı boyunca fazla prim ödediği sigortalılık statüsünden emekli oluyorlar.

SON 7 YIL KURALINDA HESAP 1260 GÜN ARTI 1’E GÖRE YAPILIYOR!

Öncelikle buradaki son 7 yıl takvim senesi değil. Aslında primi ödenen son 7 yıldan bahsediliyor. Yani son olarak ödenen 2520 gün prime bakılıyor. Burada hangi sigortalılık statüsünden fazla prim ödendiyse çalışan o statüden emekli oluyor. Son 2520 gün prim ödemesi içinde prim ödemeleri eşitse çalışan, son olarak tabi olunan sigortalılık statüsünden emekli ediliyor.

Emeklilik için son 7 yılda hangi statüde prim ödemesi daha fazlaysa emeklilik işlemleri de ona göre yapılıyor. Eğer son 7 senelik çalışma süresinde 3.5 yıldan/1260 günden fazla süreli Bağkur statüsü varsa emeklilik statüsü de 4/B oluyor. Tersi durumda ise son 7 yıllık fiili hizmet süresinde son 1260 günden fazla süreli SSK statüsü varsa emeklilik statüsü de 4/A oluyor.

 

2008’DE KURAL DEĞİŞTİ

1 Ekim 2008 yılı sonrası işe girişlerde ise son 7 yıl kuralı geçerli olmuyor. 1 Ekim 2008 sonrasında işe giren sigortalıların çalışma hayatının tümünde ödenen sigorta primlerine bakılıyor ve en fazla hangi statüye göre prim ödenmiş ise çalışan o statüden emekli  oluyor. Eğer bir eşitlik durumu varsa o zaman da  son olarak tabi olunan statüye göre emeklilik şartları belirleniyor.

Kripto paralarda kan kaybı! Yatırımcılar tedirgin!

Belediye ve banka anlaştı! Çalışana rekor promosyon...

Son dakika! Motorine bir zam daha: Pompa fiyatlarına yansıyacak! (19 AĞUSTOS 2022)