Emeklilikte yaşa takılanlar için yeni formüller gündemde!
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) prim gün sayısı eksik olanlara 3600 günden kısmi emeklilik ve borçlanma hakkı veriliyor. Peki, primi az olanlar için hangi formüller masaya yatırıldı? EYT'li maaşları nasıl hesaplanacak? İşte EYT maaş hesaplaması hakkında tüm merak edilenler..
Milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ile ilgili yeni gelişmeler gündemde. Meclis'te Ak Parti ve MHP gruplarını ziyaret eden Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) sözcüleri sorunlarını ilk ağızdan anlatma fırsatı buldu.
Öncelikle kimlerin bu haktan yararlanacağı konusu ortaya çıkacak ve bu şekilde hak sahiplerinin sayısı da belli olacak. İşe giriş tarihine göre de 5000 ile 5975 arasında prim ödenmesi isteniyor.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için 10 yıl çalışarak yani 3600 gün prim ödeyerek emekli olma imkanı sunuluyor. Bunun içinse 3 şart bulunuyor.
1-) İlk sigorta olunan tarihten bu güne 15 yılın geçmesi.
2-) 3600 gün prim olması.
3-) Kadınların 50, erkeklerin 55 yaşına gelmesi.
Bu şartların tamamının tamamlanması gerekiyor. Bu şartlardan hangisi en son tamamlanmışsa ona göre de emeklilik yaşı belirleniyor. Bu kapsamda erkekler 60 yaşına kadar, kadınlar ise 58 yaşına kadar emekli olma imkanına sahip oluyor.
Ahaber'de yer alan habere göre; EYT kapsamında olup primlerini henüz tamamlamayanlar 3600 gün ile kosmi emeklilik imkanını kullanabilecek. Burada erkekler için 60, kadınlar için 58 yaş şartlarının da esnetilmesi gündemde yer alıyor.
Son 7 yıllık sigortalılık süresinde 3,5 yıl hangi primden yatırılmışsa o kurumdan emeklilik hesaplanacak.
MAAŞ NASIL HESAPLANIYOR?
Maaş hesabında 3'lü bir sistem var.
Buna göre 200 yılı öncesi, 2000-2008 arası ve 2008 sonrası primler için 3 ayrı hesap yapılıyor.
Tüm kazançlar dikkate alınıyor, aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayılarıyla maaş belirleniyor.
STAJ SÜRESİ HESAPLAMAYA DAHİL DEĞİL!
İlk sigortalılığını staj ya da çıraklık ile başlatanlar için bu tarih emeklilik hesaplamasında kullanılmıyor.