29 / 04 / 2024

Emekliye kira ve ev desteği alma şartları nelerdir?

Emekliye kira ve ev desteği alma şartları nelerdir?

Emekliler için destekler yeniden gündeme geldi. Talepler hayata geçerse, emekliye kira ve ev desteği verilecek. İşte tüm şartlar ve merak edilenler...



Ev sahibi olamak isteyen dar gelirli emeklilere müjdeli haber geldi. Kirada oturan emekliler için iki desteğin verilmesi gündeme geliyor. Buna göre  TOKİ  konutlarında emekli kontenjanı yüzde 50'ye çıkarılacak ve ihtiyacı olanlara her ay kira yardımı verilecek. Takvim Gazetesi'nde yer alan habere göre; emekliye kira ve yakacak yardımı ile ilgili bir talep iletildi. Bu kapsamda TÜED Başkanlar Kurulu, şu şekilde: Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması. Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı şeklinde açıklama yapıldı..

YÜZDE 25 KONTENJAN AYRILIYOR

Vatandaşlara düşük taksitlerle ev sahibi olma fırsatı sağlayan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) halen konut projelerinden emeklilere yüzde 25 kontenjan ayırırken; TÜED bu oranın yüzde 50'ye çıkarılması isteniyor. Yine TÜED, ev sahibi olmayan emeklilerin gelirlerinin yaklaşık 600 lirasının kira ve ısınmaya gitmekte olduğunu kaydederek "Emeklilere kışın kira ve yakacak yardımı yapılsın" çağrısında bulunuyor.

HER AY YARDIM YAPILACAK

Bu talepler hayata geçirilirse, TOKİ her projede bulunan konutlarının yarısını emeklilere ayıracak, daha çok emekli ev sahibi yapılabilecek. Emekliler, kira yerine kendi evinin taksitini ödemesi yapacak. Diğer taleple de emekliler kirada oturdukları süre içerisinde kira yardımıyla rahatlayacak. TÜED, yaptıkları Emekli Profili Araştırması'nda, her 3 emekliden birinin kirada oturduğunu tespit ettiklerini kaydediyor.

TÜED Başkanlar Kurulu, şu taleplerde bulundu:

- Emeklinin gelirinin yaklaşık 600 lirası kira ve ısınmaya gitmekte. Hükümetten talebimiz, kışın zorlu koşullarında emeklilere 'kira ve yakacak yardımı' yapılması.

- Enflasyon nedeniyle oluşan kaybın telafisi için seyyanen zam yapılmalı, emekli refahtan pay almalı.

- Emekli aylıkları hesaplama sistemini belirleyen güncellenme katsayısı ile aylık bağlama oranı sosyal güvenliğin evrensel normuna göre yeniden belirlenmeli.

- Dini bayramlar öncesinde emeklilere ödenen bin liralık bayram ikramiyeleri yıllık TÜFE oranında artırılmalı.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Şartları

Dar gelirliler için sunulan kira yardımında bazı şartlara uygunluk sağlanıyor. Bu şartları uygulayan kişiler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı birimlerine başvuruda bulunarak, ilgili yardımı alabilirler. Dar gelirliler için kira yardımı şartları şöyle:

- Başvuru sahibinin sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmaması gerekiyor.
- Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan dul, yetim ya da emekli maaşı alınmaması gerekiyor.
- Herhangi bir gayrimenkul ya da araç sahibi olunmaması gerekiyor.
- Başvuru sahibinin düzenli bir gelire sahip olmaması ve gelir testinin yoksulluk sınırının altında sonuçlanmış olması gerekiyor.

Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Dar gelirliler için kira yardımı başvuruları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları'na yapılıyor. Vakıflar kaymakamlık binalarının içerisinde bulunuyor. Çoğu kişi bu yardımı kaymakamlık kira yardımı sunuluyor. Kira yardımı kaç ay verileceği ve ne kadar verileceği gibi konularda vakıf yetkilileri tarafından karar veriliyor. Yapılan incelemeler sonrasında ne kadar yardım yapılacağı ve ne kadar süre bu yardımın yapılacağı belirleniyor. Başvurular sırasında gerekli olan evraklar ise şöyle:

- Kira yardımı için başvuru dilekçesi

- T.C kimlik numarası yazan kimlik, ehliyet ya da benzerleri

- Fakirlik belgesi (Muhtarlıktan alınacaktır.)

- Dar Gelirliler İçin Kira Yardımı Başvurusu Değerlendirmeleri

Gerekli belgeler ile başvuruların ardından Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri başvuru sahibinin ekonomik durumuyla ilgili araştırmalarda bulunuyor. Daha sonra başvuru sahibinin evi ziyaret ediliyor. Yapılan tüm incelemeler ve ev ziyareti sonrası raporlar hazırlandıktan sonra, bu raporlar mütevelli heyetine sunuluyor.

Mütevelli heyeti incelemeler yapıldıktan sonra kira yardımı yapılıp yapılmayacağı konusunda karar veriliyor. Yardımın ne kadar süre yapılacağı ne kadar yapılacağı şeklinde kararlarda mütevelli heyeti tarafından veriliyor. Kararına ardından eğer olumlu ise ilgili yardım başvuru sahibine aylık olarak ödeniyor.

KİRACIYA TAŞINMA YARDIMI

Kentsel dönüşüm amacıyla evini taşıyan kiracılara taşınma yardımı veriliyor. Kiracıya 18 ay yardım veriliyor. Ancak taşınma yardımı veriliyor. Kentsel dönüşümde konutlar ve iş yerleri olabiliyor. Konutlara ve iş yerlerine farklı şekilde yardım sunuluyor. Konutlar için taşınma yardımı 1430 ile 2000 TL arasında değişiklik gösteriyor. İş yeri için ise bu yardım 3575 ile 5750 TL arasında oluyor.

TOKİ'den emekliye ev desteği!

Emekliye kira yardımı yolda!


Geri Dön