27 / 04 / 2024

Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!

Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!

İstanbul halkının uzun süredir beklediği Eminönü - Alibeyköy tramvay hattı bugün açıldı. Hattın açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşaner katılım sağladı. 



Alibeyköy - Eminönü tramvay hattının resmi açılışı bugün gerçekleşti. Seferlerin 4 Ocak'ta başlayacağı tramvay hattı 10 gün boyunca ücretsiz olacak. Avrupa Yakası'nda önemli hatları birbirine bağlayan hat sayesinde bölgedeki kara ve deniz yolu ulaşım araçlarının entegrasyonu sağlanabilecek. Saatte tek yönde 12 bin yolcu kapasitesiyle bölgedeki yoğun trafiği hafifletecek olan tramvay, TF2 Eyüpsultan-Piyer Loti Teleferik Hattı ve M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı ile uyumlu olacak.

 Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!

Halktv'de yer alan habere göre; hattın deneme sürüşüne CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener katıldı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından yapımına 2016'nın kasım ayında Kadir Topbaş'ın belediye başkanlığı döneminde başlanan T5 Eminönü-Alibeyköy Hattı'nın 12 istasyon ve 8,8 kilometreden oluşan Cibali-Alibeyköy Cep Otogarı arasındaki ilk kısmında sona gelindi. Türkiye'de ilk defa katenersiz, yerden enerji beslemeli raylar kullanılan hat, son teknoloji kullanılarak hayata geçirildi.

Yaklaşık 1 milyon kişinin yaşadığı Eyüpsultan ve Fatih ilçelerinden geçerek Avrupa Yakası'nda bazı hatları birbirine bağlayan yeni tramvay ile bölgedeki kara ve deniz yolu ulaşım araçlarının entegrasyonu yapılacak.

Saatte tek yönde 12 bin yolcu kapasitesiyle bölgedeki yoğun trafiği hafifletecek olan tramvay birçok hatla entegre olacak. Hattın ikinci kısmı açılıncaya kadar, Cibali'den Küçükpazar ve Eminönü'ne İETT ring seferleri yapılacak. Böylece, M2 Yenikapı-Hacıosman ve T1 Kabataş-Bağcılar hatlarına da entegre edilecek.

Günde 90 bin yolcuya hizmet sunan Alibeyköy Cep Otogarı'na da ulaşım sağlayan tramvay, şehirlerarası yolcuları İstanbul'un girişinde karşılayacak. Eyüpsultan Camii ve türbesi, Balat, Fener ile Eyüpsultan Devlet Hastanesi gibi önemli noktalara da raylı sistemle ulaşım sağlanabilecek.

Haliç'in iki yakasına iskeleler kurulacak 

Haliç kıyısının tarihi ve turistik önemine vurgu yapan İmamoğlu, "Bugünkü tramvayın şöyle bir rolü olacak. Sirkeci'den Alibeyköy'e kadar bu bölgenin insanlarını taşıdığı kadar bu güzelim coğrafyanın turistik misyonuna da inanılmaz bir hizmet edecek. Biz tramvayın geçtiği bu yakayı, belirli bölgelere iskeleler inşa edip deniz ulaşımıyla beraber karşı yakayla buluşturarak oradaki müze ve etkinlik alanlarıyla da bir araya getireceğiz." şeklinde konuştu.

Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!

İmamoğlu, ayrıca Haliç'in iki kıyısında toplam 3,1 milyon metrekarelik yeşil alanın da bölgenin doğası ve manevi yapısına uygun şekilde yeniden tasarlanacağını bildirdi.

Devam eden metro çalışmalarına da değinen İmamoğlu, hedeflerinin yıllık 5 kilometre metro hattı yapmak olduğunu kaydetti.

Konuşmaların ardından törene katılanlar tramvaya binerek Alibeyköy Cep Otogarı istasyonuna kadar seyahat etti, buradan 28 Ekim 2020'de açılan Mahmutbey-Mecidiyeköy metro hattına aktarma yaparak Mecidiyeköy istasyonuna gitti.

Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!

Eminönü Alibeyköy Tramvay Hattı'na entegre olan hatlar    

Alibeyköy-Eminönü tramvay hattı; Eminönü istasyonunda T1 Bağcılar-Kabataş tramvay hattı ve deniz iskeleleri ile, Küçükpazar istasyonunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ile, Eyüp Teleferik istasyonunda TF2 Eyüp-Piyer Loti teleferik hattı ile, Alibeyköy istasyonunda M7 Kabataş-Mahmutbey-Esenyurt metro hattı ile entegre olacak.

Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı açıldı!

- Hizmete açılan bölümler

1. etapta açılan ilk istasyonlar Cibali İstasyonu, Fener İstasyonu, Balat İstasyonu, Ayvansaray İstasyonu, Feshane İstasyonu, Eyüpsultan Teleferik İstasyonu, Eyüpsultan Devlet Hastanesi İstasyonu, Silahtarağa Mahallesi İstasyonu, Üniversite İstasyonu, Alibeyköy Merkez İstasyonu, Alibeyköy Metro İstasyonu, Alibeyköy Cep Otogarı İstasyonu oldu. 

Yapımı sürenen Eminönü Meydan ve Küçükpazar istasyonlarının ise önümüzdeki aylarda hizmete alınması hedefleniyor. 

Eminönü Alibeyköy Tramvay Hattı istasyonları  

1- Eminönü

2- Küçükpazar

3- Cibali

4- Fener

5- Balat

6- Ayvansaray

7- Feshane

8- Eyüp-Teleferik

9- Eyüp Devlet Hastanesi

10- Silahtarağa İstasyonu

11- Sakarya Mahallesi

12- Alibeyköy Merkez

13- Alibeyköy Metro

14-Alibeyköy Cep Otogarı

 

Yeni yıla, yeni hattımızı müjdeleyerek başlıyoruz. Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı İstanbulumuza hayırlı olsun. https://t.co/6VlZe7ss3h

— Ekrem İmamoğlu (@ekrem_imamoglu) January 1, 2021

 

İstanbul’un raylı sistem ağı 360 kilometreye ulaşacak!


Geri Dön