Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli ile tarihi hanlar yenilenecek!
Fatih Belediyesi, Tarihi Yarımada'da hayata geçirilecek, "Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli" ile Eminönü Bölgesi'ndeki mevcut tarihi hanların restore edilerek turizm tesisine dönüşmesine hedefliyor. Eminönü'n turizm merkezi haline gelmesi hedefleniyor.
Fatih Belediyesi, Tarihi Yarımada'da hayata geçirilecek, geçirilen "Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli" ile Eminönü Bölgesi'ndeki mevcut tarihi hanların restore edilerek turizm tesisine dönüşümünü hedefliyor.
Çarpık kentleşme örneği binaların ise; yeniden inşa edilmesi koşuluyla pansiyonculuk,ev pansiyonculuğu ve restoran işletmeciliğine dönüştürülmesi de bu dönüşüm modelinin içinde yer alıyor.
Eminönü Bölgesi'nin İstanbul'un turizm merkezi haline gelmesini hedeflediklerini belirten Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, binaların eski İstanbul ruhuna göre yenileneceğini söyledi.
Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli Projesi kapsamında, Eminönü'nde konut alanında kalan tüm yapılar, müracaat edilmesi ve izin alınması kaydıyla butik otel yapılabilecek" İstanbul - Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli Projesi kapsamında, bölgede konut alanında kalan tüm yapıların, müracaat edilmesi ve izin alınması kaydıyla butik otele dönüştürülebileceğini belirtti.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Demir. Eminönü'ndeki bazı mahallelere otel yapma fonksiyonu verilmediği için yatırımcıların rağbet göstermediğini ifade ederek, konut alanında kalan Kadırga, Kumkapı gibi mahallelerin metruk yerler haline geldiğini söyledi.
Bu amaçla Eminönü Bölgesi Dönüşüm Modeli Projesi hazırladıklarını açıklayan Demir, proje kapsamında Eminönü'ndeki mevcut tarihi hanların restore edilerek, turizm tesisi olarak kullanılabileceğini, çarpık binaların ise yeniden inşa edilmesi koşuluyla pansiyonculuk, ev pansiyonculuğu ve restoran işletmeciliğine dönüştürülmesinin hedeflendiği anlattı.
Demir, proje kapsamında Eminönü'nde konut alanında kalan tüm yapıların müracaat edilmesi ve izin alınması kaydıyla butik otel yapılabileceğini bildirdi.
Konut alanında kalan bölgelere yatırımcıların girmemesi yüzünden illegal pansiyonculuğun ortaya çıktığını anlatan Demir, vatandaşlardan gelen şikayetlerin artmasıyla internet üzerinden tespit yapan denetim ekibi kurduklarını dile getirdi.
"648 illegal çalışan pansiyon ve butik otel tespit ettik" Belediye Başkanı Demir, "2013-14 yılları arasında yaptığımız denetimler sonucunca. 648 illegal çalışan pansiyon ve butik otel tespit ettik. Gerekli cezai işlemleri uyguladık ancak kaçak otelciliği tam olarak engellemek mümkün değil. Belediye ve emniyetten habersiz otel olarak kullanılmaya devam edilen yerler halen var" şeklinde konuştu.
Yatırımcıları bölgeye davet eden Demir, şu bilgileri verdi: "Eminönü bölgesini yeniden yapılandırıyoruz. Belediye Meclisi. Anıtlar Kurulu ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi desteğiyle, bölgenin yeniden yapılanmasını kolaylaştırmak adına tüm bürokratik kararların alınması hususunda büyük adımlar atıldı. Bireysel ve kurumsal tüm yatırımcıları Eminönü bölgesindeki fırsatları değerlendirmeye çağırıyoruz. Bu projenin sonunda, hayal ettiğimiz düzenli şehre ulaşacağız. Bölgenin özellikle turizm potansiyelinin ortaya çıkarılması için tüm yatırımcılara fırsatlar sunuyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde bölge bambaşka bir çehreye kavuşurken Türkiye'nin turizm hedeflerine de önemli oranda katkı sağlanacak."
"1734 iş hanı turizme kazandırılacak"
Eminönü'nde bin 734 iş hanı bulunduğuna dikkat çeken Mustafa Demir, bu hanların turizme kazandırılması gerektiğini vurguladı.Demir, "Bölgedeki hanlar da imar planına ve diğer standartlara uymak kaydıyla turizme kazandırılacaktır.
Bölgedeki han sayısı, ciddi bir dönüşüm olabileceğini gösteriyor.
Eminönü'ndeki turizm tesislerinde yıllık ortalama doluluk oranı yüzde 90'ın üzerindedir. Ciddi sayıda yatak kapasitesine ihtiyacımız var. Bölge kalkınacak, yatırımcılar kazanacak ve de kayıt içi ekonomiye ciddi katkı sağlanacak" ifadelerini kullandı.
Danıştay'ın Sulukule kararı
Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, bir gazetecinin, "Danıştay, İstanbul 4. İdare Mahkemesi'nin, Sulukule olarak bilinen Neslişah Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm planını iptal kararını onadı. Bu karar mevcut durumu nasıl etkileyecek?" şeklindeki soruya "Mahkeme ilk hazırlanan avan plana yapılan itirazı karara bağladı. Ancak bu plan zaten yürürlükte değil. Biz burası için yapılan ikinci avan plana göre çalışmalarımızı tamamladık. Bu kararın şu an tamamlanan çalışmaları etkileme gibi bir durumu söz konusu değil" cevabını verdi.
Tünaydın